Video: ‘Leteći čovjek’ na paradi povodom Dana pada Bastilje

Bivši džet-ski šampion Franky Zapata je letio na svom 'Flyboard Airu', ledbdećoj kupoli koja mu omogućava manevre kao iz naučnofantastičnih filmova

Prisutni na paradi povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, koja je održana u Parizu, svjedočili su i najspektakularnijoj sceni u kojoj je džet-ski šampion Franky Zapata letio na svom “Flyboard Air”, ledbdećoj kupoli koja mu omogućava manevre kao iz naučnofantastičnih filmova, prenosi Tanjug.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da Zapata u ruci nosi automatsku pušku, što ukazuje da bi ova letjelica mogla da bude upotrijebljena u arsenalu francuske vojske.

Parisienne navodi da je u pitanju letjelica koju kao gorivo pokreće kerozin, posjeduje pet mini turbo-motora koji omogućuju brzinu do 190 kilometara na sat, a let može da traje do 10 minuta.

Osim domaćina, predsjednika Emmanuela Macrona, defile su pratili njemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i drugi ugledni gosti, među kojima nema britanske premijerke Therese May.

List Le Monde navodi da je, umjesto najavljene predsjednice britanske vlade, paradu na Jelisejskim poljima posmatrao vicepremijer David Lidington.

Macron je pokazao odbrambene kapacitete EU-a isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi koja je održana u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je tvrđava-zatvor Bastilja zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako prenosi Tanjug, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU-a dešava se u trenutku rastućih napetosti sa SAD-om.

Proslava bez Donalda Trumpa

Napominje se da među gostima nije bilo predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je bio gost francuskog predsjednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao. 

Dan pada Bastilje bit će obilježen širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Bit će održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Bivši džet-ski šampion Franky Zapata je letio na svom 'Flyboard Airu', ledbdećoj kupoli koja mu omogućava manevre kao iz naučnofantastičnih filmova

Navodi se da, ipak, današnja parada u prijestolnici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Macron postavio u vanjskoj politici, a predsjednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Njemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Podseća se da je Macron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO-a, poručio u saopštenju izdatom uoči parade, da je evropska saradnja na polju odbrane ključna.

Više od 4.300 vojnika

Na Jelisejskim poljima prodefilovale su vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske dio E2I, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, a nebom su prolijetali njemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera Chinook.

U paradi su učestvovali pripadnici Francusko-njemačke brigade (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989. kao simbol poslijeratnog jedinstva Francuske i Njemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

Centrom Pariza prodefilovalo je više od 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

Izvor: Agencije