Video: Lamborghini predstavio model budućnosti

[YouTube/Lamborghini]

“Terzo Millennio” (Treći milenij) ime je novog brenda u automobilskom dizajnu, a italijanski proizvođač automobila Lamborghini predstavio ga je na Tehnološkom institutu države Massachusetts.

Razvoj ovog motora budućnosti urađen je u saradnji s univerzitetom MIT, a “Terzo Millennio” podsjeća na svemirsku letjelicu, prenosi Tanjug.

Automobil će posjedovati jedinicu za električno napajanje, gdje će svaki točak pokretati električni motor.

Gorivo će omogućiti takozvani moderni superkapacitatori.

Spajanje umova

Šef dizajnerskog tima kompanije Lamborghini Mitja Borkert predstavio je svoj model prilikom okupljanja visokotehnološke elite na godišnjoj AmTech konferenciji MIT-a.

“Za nas je bilo veoma uzbudljivo da spojimo ideju Lamborghija, kao inovativnog brenda i mlade umovima studenata, a to nas je i motiviralo. Mislim da smo svoj cilj za ovu godinu ispunili, mnogi ljudi su vidjeli automobil i svi su vrlo uzbuđeni, a među njima mnogo mladih ljudi, što je bila i početna misija”, rekao je Borkert.

Jedna od jedinstvenih tehnika kod ovog modela je “samoiscjeljujuća” karoserija, napravljena od karbonskih vlakana.

Ova tehnologija vam dozvoljava da pratite štetu karoserije i stvorite sistem popravke koristeći nanotehnologiju.

Oštećenja i pukotine automatski se ispunjavaju specijalnim materijalom, koji učvršćuje površinu i uklanja nedostatke.

Lamborghinijev prototip predstavlja nekoliko revolucionarnih tehnoloških otkrića.

U dizajnu jedinice za napajanje, superkapacitatori i blokovi za prikupljanje električne energije koriste se kao gorivo automobila.

Novi model superautomobila pokreću četiri motora, a dizajnirani su tako da sa akumulatorom zajedno čuvaju energiju pod haubom.

“U pitanju je automobil koji sa sigurnošću ne možemo očekivati sutra. To je model koji smo postavili sebi kao cilj za budućnost i želimo ga kao inspiraciju za mlađe generacije. Volim ovaj superautomobil”, naveo je Borkert.

“Terzo Millennio” neće biti dostupan nekoliko godina, ali nova tehnologija i inovativna rješenja postepeno će biti predstavljena u novim Lamborghinijevim modelima.

Izvor: Agencije