Video: Kod Tel Aviva srušena kuća u raketnom napadu iz Gaze

Predstavnik izraelske vojske je kazao da je raketni napad izveo Hamas

Sedmero ljudi ranjeno je u ponedjeljak ujutro kad je direktno pogođena kuća blizu Tel Aviva raketom ispaljenom iz Pojasa Gaze, rekli su izraelski dužnosnici, zbog čega će izraelski premijer Benjamin Netanyahu skratit će posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Glasnogovornik izraelske vojske u Tel Avivu rekao je da je utvrđeno kako je raketa ispaljena iz palestinske obalne enklave, a vojska je na Twitteru objavila fotografiju gradskog područja istočno od Tel Aviva.

Predstavnik izraelske vojske je kazao da je raketni napad izveo Hamas te da će izraelska vojska rasporediti dvije brigade i pješadiju u južni dio Gaze.

Netanyahu skraćuje posjetu SAD-u

U tom su gradu tokom noći odjekivale sirene za zračnu opasnost, prenosi Hina.

Liječnički izvori kažu da je među povrijeđenima u naselju Mishemeret troje djece: beba, trogodišnje dijete i 12-godišnja djevojčica.

Ranjene od gelera su 60-godišnja i 30-godišnja žena, ostali su primili pomoć zbog pretrpljenog šoka.

Kuću je zahvatio plamen i uništena je.

Napad se dogodio dvije sedmice uoči izbora u Izraelu.

Zbog tog raketnog napada na Izrael iz Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanyahu skratit će posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Tanjug.

Kako je Netanyahu rekao, nakon sastanka u ponedjeljak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, vratit će se odmah u Izrael, da bi razriješio krizu, poslije tog, kako je označio “zločinačkog napada”, prenijela je agencija AP.

Predsjednik SAD-a u ponecdjeljak će potpisati dekret o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, tokom posjete Bijeloj kući Netanyahua.

Ovu strateški važnu visoravan je Izrael zauzeo od Sirije u bliskoistočnom ratu iz 1967. godine.

UN: Golanska visoravan je okupirana

Ujedini narodi smatraju Golansku visoravan, koju Izrael kontrolira, okupiranom teritorijom, podsjeća agencija Reuters.

Premda pripadnici palestinskih oružanih grupa često ispaljuju rakete na područja oko Pojasa Gaze, rijetko je da rakete pogode tako udaljena područja.

Rakete su 14. marta ispaljene na Tel Aviv u prvom takvom palestinskom napadu nakon rata između Izraela i Gaze 2014. godine.

Izrael je uzvratio silovitim zračnim napadima na gotovo 100 ciljeva u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije