Video: Kobni sudar Uberovog autonomnog vozila i pješakinje

Policija u Arizoni u srijedu je objavila kratki videosnimak kobnog sudara autonomnog Uberovog vozila i pješakinje, dok se istražuje taj slučaj koji je stavio novi fokus na sigurnost automobila bez vozača.

Video je snimljen iz unutrašnjosti Volva XC90, koji je Uber koristio za testiranje, a prikazuje kako se automobil kreće mračnom cestom kad se odjednom pojavljuje žena koja gura bicikl.

Elaine Herzberg (49) je kasnije preminula od povreda.

To je prvi nesretni slučaj koji uključuje automobile bez vozača, koji se još uvijek testiraju diljem svijeta i koji bi mogao usporiti uvođenje takvog prometa na američke ceste.

Vozilo bilo u autonomnom modu

Policija je otkrila malo detalja o tom incidentu, koji se dogodio u nedjelju navečer u Tempeu, predgrađu Phoenixa u Arizoni, dok je vozilo bilo u autonomnom modu, no s osobom za volanom koja je nadgledala vožnju.

Uber je nakon nesreće zaustavio testiranja takvih vožnji u Sjevernoj Americi, a i federalni regulatori provode istragu.

Snimak pokazuje kako se vozilo kreće u desnoj traci na cesti sa četiri trake.

Zatim je pokazana osvijetljena žena koja prelazi u traku automobila gurajući svoj bicikl.

Snimak prikazuje i unutrašnjost vozila i vozača, koji gleda prema dolje, a ne na cestu.

Nekoliko trenutaka prije završetka snimka, vozač gleda prema cesti i odjednom izgleda šokirano.

Senzori nisu registrirali biciklistkinju

“Video je uznemirujući i bolan za gledati, a naše misli su i dalje s Elaininim voljenima”, saopćio je Uber.

“Naši automobili i dalje ne voze te pomažemo lokalnim, saveznim i federalnim vlastima na koji god način možemo”, dodala je kompanija.

Snimak će vjerovatno biti ključni dio istrage Uberove tehnologije autonomne vožnje i utvrđivanja je li ona spremna za javni saobraćaj.

Iako su detalji Ubereove tehnologije nepoznati, autonomna vozila za identifikaciju objekata oko vozila većinom koriste kombinaciju senzora, uključujući radar i lidar, senzor koji se temelji na svjetlu i može funkcionirati i po mraku.

Regulatori se bave pitanjem zašto senzori nisu registrirali prisutnost Herzberg, koja je trebala preći tri trake prije no što je ušla u onu gdje je Uberovo vozilo.

Bryant Walker Smith, stručnjak za autonomna vozila, rekao je kako je njegov prvi dojam nakon gledanja snimka bio “bijes”.

‘Kamere su bile beskorisne’

“Iako ovaj video ne prikazuje potpunu sliku, on snažno sugerira grešku u Uberovom autonomnom sistemu i izostanak pažnje Uberovog vozača i žrtve”, istakao je Smith, profesor prava na Univerzitetu Južne Karoline, s kojim se slaže i stručnjak Raj Rajkumar.

“Senzori su u ovom slučaju trebali registrirati biciklistkinju. Kamere su najvjerovatnije bile beskorisne, no radar i lidar su je trebali uočiti”, kazao je taj profesor sa Carnegie Mellona.

“Iako informacije nisu dostupne, na temelju samo ovog snimka izvire zaključak da postoje problemi u Uberovom softwareu, koji se moraju ispraviti”, zaključio je Rajkumar.

Izvor: Agencije