Video: Kinezi predstavili leteći taksi

Kineska tehno-kompanija EHang Inc. predstavila je prvi dron na svijetu sposoban da prevozi putnike.

Taksi dron Ehang 184 doživio je debi u južnokineskom gradu Guangzhouu, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, bespilotnim taksijem upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju znati upravljati ovom letjelicom.

Međutim, putnici koji imaju iskustva s pilotiranjem mogu letjti koristeći i ručne komande.

“Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspješan let danas pokazuje da su prizori koje smo vidjeli samo u naučnofantastičnim filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima”, izjavio je direktor EHanga Hu Huazhi.

Taksi dron ispitalo je više od 150 inženjera, koji su obavili hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test visoke brzine do 130 km/h, dok je test s ljudskim putnicima posljednji u nizu.

Dron je jednosjed i može prenijeti jednog putnika težine do 100 kilograma u letu dugom 23 minute, saopćila je kompanija.

“Dron može pomoći ljudima da izbjegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvijek možemo zamisliti hitno spašavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam”, rekao je suosnivač EHanga Derrick Xiong.

Izvor: Agencije