Oglasi

Video: Kineski metak-voz brzine 400 kilometara na sat

Kina ima najveću željezničku mrežu na svijetu – dugu 22.000 kilometara, prema podacima sa kraja 2016.

Nova generacija veoma brzog kineskog "metak-voza" Fuxing zabilježila je svoj debi u ponedjeljak, otputovavši iz prijestolnice azijske države Pekinga u jedan od poslovnih centara svijeta Šangaj, prenose lokalni mediji.

Model voza CR400AF napustio je pekinšku Južnu željezničku stanicu u 11:05 ujutro i krenuo ka Šangaju, dok je istovremeno model CR400BF iz stanice Hongqiao u Šangaju ka Pekingu.

Nova generacija ovih šinskih prijevoznih sredstava, poznatih kao višestruke električne jedinice (EMU), može postići maksimalnu brzinu od 400 kilometara na sat, te bez problema duže vremena putovati brzinom od 350 kilometara na sat.

Agencije i mediji navode kako je Fuxing u potpunosti dizajniran i proizveden u Kini.

Stalno praćenje rada

Dodaje se kako ovaj voz ima sofisticirani sistem praćenja koji stalno provjerava njegove performanse i automatski usporava voz u slučaju vanrednih situacija ili nenormalnih uvjeta.

Kina ima najveću željezničku mrežu na svijetu – dugu 22.000 kilometara, prema podacima sa kraja 2016. godine, što je 60 posto ukupne svjetske željezničke mreže.

Sama linija Peking-Šangaj je najužurbanija kineska ruta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.