Oglasi

Video: Kapsula SpaceX-a izvađena iz Pacifičkog okeana

Kapsula Dragon izbačena je s Međunarodne svemirske stanice sa 2,45 tona tereta, većinom uzoraka.

Kapsula Dragon, lansirana prije mjesec iz Kennedyjevog svemirskog centra na Floridi, izvađena je iz Pacifičkog okeana gdje je sletjela nakon odvajanja od Međunarodne svemirske stanice, objavila je komercijalna kompanija za putovanja u svemiru SpaceX.

Iz NASA-e je jučer ujutro saopćeno da je kapsula Dragon izbačena s Međunarodne svemirske stanice s 2,45 tona tereta, većinom uzoraka namijenjenih biološkim istraživanjima.

Sinoć su iz SpaceX-a izvijestili da je kapsula "ispravno pala u more", a u međuvremenu su potvrdili da je izvađena i prebačena na brod.

Prijevoz astronauta

Nakon izbacivanja iz svemirske stanice Dragon se udaljio, odbacio trup i potom uz još jedan snažan potisak izašao iz orbite, otvorivši prvo male padobrane, a zatim i tri velika i na kraju pao u okean.

Kapsula je pristala uz svemirsku stanicu 19. februara u sklopu 10. misije u kojoj je upotrijebljena SpaceX-ova letjelica. Kompanija je također sklopila ugovor o prijevozu astronauta u orbitu letjelicama Dragon od 2020. godine.

Dragon je prva letjelica lansirana komercijalnom raketom iz kompleksa 39A u NASA-inom Keneddyjevom svemirskom centru. Na istoj rampi su lansirane misije Apollo na Mjesec i druge svemirske letjelice.

SpaceX je finansirao tehnološki poduzetnik Elon Musk, predsjednik Uprave proizvođača električnih automobila Tesla.

Izvor: Agencije