Video: Jemenski pobunjenici srušili američki izviđački dron

Jemenski pobunjenički pokret Husi srušio je američki dron iznad Sane, glavnog grada Jemena, kojeg pobunjenici kontroliraju od ljeta 2014. godine.

Televizija Al-Masira, bliska pobunjeničkom pokretu, saopćila je u nedjelju da je izviđački dron tipa MQ9 srušen napadom pobunjeničkih protivzračnih snaga, prenosi Anadolija.

Sjedinjene Američke Države nisu komentirale slučaj, a zvanični Washington poznat je po podršci zračnoj inervenciji prosaudijske koalicije protiv pobunjenika u Jemenu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat, kada su pobunjenici, predvođeni šiitskim pokretom Husi i Kongresom, kojeg vodi svrgnuti predsjednik Ali Abdullah Saleh, zauzeli glavni jemenski grad Sanu, a potom i druge regije.

Eskalacija sukoba

Predsjednik Jemena Abd Rabbuh Mansour Hadi i njegova Vlada izbjegli su u Saudijsku Arabiju.

Južni grad Aden trenutno je administrativni centar međunarodno priznate jemenske Vlade.

Konflikti u Jemenu dodatno su eskalirali u martu prošle godine, kada je Saudijska Arabija sa svojim arapskim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Dvije runde mirovnih pregovora pod okriljem Ujedinjenih naroda nisu rezultirale rješenjem konflikta, u kojem je, prema izvještajima UN-a, poginulo više od 10.000 ljudi.

Izvor: Agencije