Video: Jemenski pobunjenici gađali saudijsko ministarstvo

 

Pobunjenici iz jemenskog pokreta Husi ispalili su balističku raketu na saudijsku prijestonicu Rijad, navodeći da je projektil prešao više od 800 km na teritoriji Saudijske Arabije.

Al Masira, TV-mreža kojom upravljaju Husi, saopćila je da su pobunjenici ispalili raketu Burkan 2-H, prema saudijskom Ministarstvu odbrane.

Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju oblake dima na nebu iznad prijestonice.

Sharaf Lokman, glasnogovornik Husija, rekao je da je napad uslijedio nakon što je Saleh al-Samad, predsjednik Vrhovnog političkog vijeća, koje upravlja jemenskom prijestonicom Sanom i ostalim pobunjeničkim teritorijama, proglasio početak “godine balističkih raketa”.

Oboreni dronovi

Al Masirah je također objavio da su pobunjenici Husi ispalili rakete na skladišta nafte koja pripadaju saudijskom naftnom gigantu Aramcu u provincijama Najran i Jizan.

U međuvremenu, saudijska koalicija koja se bori protiv Husa u Jemenu saopćila je da je protivzračna odbrana oborila dvije bespilotne letjelice na jugu zemlje.

Husi su rekli da su u južne dijelove Saudijske Arabije poslali dronove tipa Qasif-1.

Rijad je na čelu koalicije koja izvodi zračne udare na položaje Husa u Jemenu od marta 2015.

Saudijski vojni zvaničnici kažu da odgovornim smatraju Iran i da je riječ o projektilima koje su pokretu Husi dostavili Iranci.

Izvor: Al Jazeera