Video: Izraelski vojnik primorava Palestinku da uzme nož

Na internetu se u posljednje vrijeme pojavljuju amaterski videosnimci koji dovode u pitanje ponašanje izraelskih vojnika prema Palestincima na okupiranim palestinskim teritorijama i u Izraelu, bez obzira na njihov spol i godine.

Posljednji u nizu pokazuje hapšenje jedne palestinske djevojke koju izraelski vojnici primoravaju da uzme nož koji su joj bacili.

„U posljednja dva mjeseca objavljeno je nekoliko ovakvih snimaka koji dovode u pitanje ponašanje izraelskih vojnika. Jedan takav snimak, napravljen u Hebronu, objavljen je nekad na samom početku talasa nasilja. Hebron je inače grad koji se posebno ističe po nasilju. Tu izraelski kolonisti i Palestinci žive blizu jedni drugih“ iz Ramale javlja novinarka Al Jazeere Stefanie Dekker.

„Tako je jedan izraelski kolonista iz vatrenog oružja ubio Palestinca. Na snimku, koji su napravili stanovnici iz obližnjih zgrada, vidi se Palestinac kako leži na zemlji, a iznad njega je izraelski kolonista s pištoljem. Potom se vidi da izraelski vojnik uzima nešto nalik na nož i stavlja ga pored beživotnog tijela.“

Neke nevladine organizacije istražuju ovaj slučaj.

„Kad izraelske vlasti izvijeste da se desio napad nožem, palestinski očevici to često negiraju i kažu da ta osoba uopće nije imala nož“, dodaje Dekker.

Četiri nove žrtve

U protekla 24 sata, izraelske snage ubile su četvoricu Palestinaca na prostoru okupirane Zapadne obale.

Prema izjavama izraelske policije, sumnjiči ih se za pokušaj napada na vojnike na nekoliko lokacija na Zapadnoj obali. Nakon toga, izbili su žestoki sukobi Palestinaca s izraelskim vojnicima u blizini Betlehema gdje je povrijeđeno više od 20 palestinskih demonstranata.

Od 1. oktobra ove godine, u sukobima na okupiranim palestinskim teritorijama i u Izraelu živote je izgubilo 112 Palestinaca i 17 Izraelaca, a među žrtvama se nalaze i po jedan državljanin Sjedinjenih Američkih Država i Eritreje.

Izvor: Al Jazeera i agencije