VIDEO: Izraelski vojnici zlostavljali palestinskog dječaka

Izraelski vojnici optuženi su za zlostavljanje mentalno hendikepiranog palestinskog dječaka, navodno zbog bacanja kamenja, objavile su grupe za zaštitu ljudskih prava.

Videosnimak, napravljen u nedjelju, pokazuje dva vojnika kako se veoma grubo ophode sa 11-godišnjim dječakom u Hebronu, na okupiranom dijelu Zapadne obale.

Oni su ga uhvatili pod izgovorom da se sumnja da je gađao kamenjem izraelske vojnike.

Izraelska grupa za zaštitu ljudskih prava B'Tselem navela je kako su djetetu, koje ne može govoriti, stavljene lisice i povez preko očiju, a potom je ubačen u terensko vozilo izraelske vojske, uprkos povicima Palestinaca koji su se nalazili u blizini da je dječak mentalno hendikepiran.

Navodi se kako je dječak ležao na podu vozila 15 minuta prije nego što je došao njegov otac i uvjerio vojnike da mu oslobode sina.

Također, objavljeno je kako su stanovnici obližnjeg izraelskog naselja Kiryat Arba glasnim povicima podržavali vojnike.

Automobilom na djevojčice

U ponedjeljak su Palestinci iz grada Sinjil, na Zapadnoj obali, optužili izraelskog naseljenika za ubijanje jedne djevojčice i povređivanje druge tako što ih je udario automobilom i pobjegao.

Palestinski ambasador pri Ujedinjenim narodima Riyad Mansour kazao je kako je dvije djevojčice udarilo vozilo, koje je veoma brzo išlo.

Djevojčice su prelazile ulicu prema svojim majkama, nakon što su izašle iz školskog autobusa.

Mansour je kazao kako je petogodišnja Inas Khalil podlegla uslijed teških povreda, dok je osmogodišnja Nilin Asfour u kritičnom stanju.

Izvor: Al Jazeera