VIDEO: Izraelski doseljenici kamenovali Britanca

Maskirani doseljenici kamenuju automobil palestinskog farmera [Yesh Din/YouTube]

Britanski volonter povrijeđen je i prevezen u bolnicu nakon što ga je grupa naoružanih izraelskih doseljenika gađala kamenicama na Zapadnoj obali.

David Amos (66), penzionisani izdavač, udaren je kamenom u potiljak dok je pokušavao da zaštiti palestinske poljoprivrednike tokom berbe maslina.

Evakuisala ga je hitna pomoć, a iz bolnice u Nablusu izašao je sa pet šavova na glavi.

Amos je kazao za britanski The Independent da je grupa doseljenika došla iz pravca naselja Yizhar prema palestinskim parcelama blizu sela Burin gdje su se nalazili on i još dvije Britanke.

”Bilo je osmero ili devetero doseljenika, maskiranih i svi su nosili velike kamenice.”

Amos je kazao da su doseljenici zapucali dok su se približavali, zbog čega je sjeo na zemlju i pozvao svoje kolege da se sakriju.

Žalba policiji

”Vikali su nam ‘idite’ na engleskom i također su vikali na hebrejskom. Čovjek je stao metar od mene i bacio kamen kojim me je udario u potiljak. Sjedio sam uspravno i pao sam na stranu, a onda su me on i još dvojica udarali nogama. Žene su vikale ‘mi smo iz Britanije’ – dakle, znali su da smo Britanci prije nego što je taj kamen bačen”, rekao je Amos za britanski list.

Amos je kazao da su doseljenici također zapalili nisko rastinje dok su Britanci bježali.

”Krenuli su za nama, ali nisu nas ponovo napali”, rekao je Amos.

Palestinac je također povrijeđen kada su ga doseljenici gađali kamenicama, rekao je Amos.

Amos je rekao da će se žaliti izraelskoj policiji iako takve žalbe često dovode do krivičnih istraga.

Amos, pripadnik kršćanskog vjerskog pokreta kvekera, došao je na Zapadnu obalu u organizaciji britanske grupe Olive Harvest Trust, za koju kaže da je organizacija koja se zalaže za mir i zaštitu palestinskih farmera.

Policija navodi da su Izraelci kazali da su nemiri počeli nakon što su kamenice bačene na automobil koji pripada jednoj Izraelki.

Ziv Stahl, direktor istraživanja pri organizaciji Yesh Din, grupe volontera koja se zalaže za ljudska prava, kazao je da je Burin poznat po nemirima te da je ta grupa zabilježila brojne incidente protiv palestinskih farmera.

”Tokom perioda povećanih napetosti, očekivali bismo da će izraelske snage sigurnosti biti prisutne na terenu kako bi spriječile eskalaciju nasilja i zaštitile lokalno stanovništvo, što im i zakon nalaže”, kazao je Stahl.

Izraelska policija navodi da je četvero Izraelaca uhapšeno za izazivanje nemira nakon incidenta između njih i palestinskih farmera.

Izvor: Agencije