Video: Izraelski avioni ponovno napali Gazu


Policija je koristila gumene metke da rastjera palestinske demonstrante u istočnom Jerusalemu [Izvor: Facebook/Atta Jabr]

Jedanaestero Palestinaca ranjeno je u Pojasu Gaze u noći na četvrtak u 15 napada izraelskog vazduhoplovstva, koji su pokrenuti nakon što su iz Gaze prema Izraelu ispaljeni projektili, navode palestinski izvori i izraelska vojska.

“U noćnim napadima 11 osoba je ranjeno, od čega jedna teško”, kazali su izvori sigurnosnih i zdravstvenih službi u Gazi.

Izraelska vojska navodi da su napadi uslijedili nakon ispaljivanja 14 projektila u noći na četvrtak na jug Izraela, od kojih je “devet pogodilo izraelsku teritoriju, a dva je presreo protivraketni sistem”.

Raketa ispaljena iz Pojasa Gaze pogodila je kuću u Sderotu, nakon čega je nestalo struje u tom gradu na jugu Izraela, javlja policija.

Otmice i ubistva tinejdžera

Sukobi se zaoštravaju nakon otmica i ubistava trojice izraelskih i jednog palestinskog tinejdžera.

Palestinski tinejdžer iz okupiranog istočnog Jerusalema otet je i ubijen rano u srijedu, nakon što su ranije ove sedmice pronađena tijela trojice otetih izraelskih mladića.

Vojni izvori tvrde da je sedamnaestogodišnji Palestinac otet i ubijen u znak osvete za ubistva trojice kidnapovanih Izraelaca.

Rođaci su rekli da je rano ujutro u srijedu Mohammedu Hasanu Abu Khadiru prišao automobil i da je bio primoran da uđe unutra prije nego što je vozač odjurio.

Njegovo tijelo je kasnije nađeno u jerusalemskoj šumi.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas optužio je izraelske ekstremiste da su ga ubili.

S druge strane, Izrael je optužio Hamas za ubistva izraelskih tinejdžera, čijoj je sahrani prisustvovao izraelski državni vrh i hiljade građana. 

Obje strane osudile su ubistva četvorice tinejdžera, a oštre osude došle su i iz SAD-a i UN-a.

Palestinci su ranije ove sedmice uložili žalbu Vijeću sigurnosti UN-a  zbog učestalih napada izraelske vojske.

Stalni ambasador Palestine u UN-u Riyad Mansour naveo je da je Izrael pod izgovorom o potrazi za nestalim Izraelcima pokrenuo talas napada na palestinsku teritoriju i ugrozio prava Palestinaca.

Više od 400 Palestinaca uhapšeno je od 12. juna, kada su nestala trojica izraelskih mladića.

Izvor: Al Jazeera i agencije