Video: Izbjeglička naselja na tursko-sirijskoj granici

Babüsselam Sınır Kampı

Halep'ten göç eden 35 bin kişi için, sınır boyunca oluşturduğumuz kampta barınma, gıda ve sağlık yardımları ulaştırıyoruz.

Posted by Ihh Insani Yardim Vakfi – Ihh Humanitarian Relief Foundation on Friday, February 12, 2016

Snimak, koji su bespilotnom letjelicom napravili članovi poznate turske humanitarne organizacije IHH, pokazuje razmjere privremenog izbjegličkog kampa na tursko-sirijskoj granici, kod graničnog prelaza Bab al-Salam.

Desetine hiljada sirijskih izbjeglica nalaze se na ovoj lokaciji, preko puta turske provincije Kilis, gdje su došli proteklih dana zbog žestoke ofanzive koje u pokrajini Halep vode snage sirijskog režima.

Jedinicama Vlade Bashara al-Assada pomažu i ruski zračni udari na pokrajinu i glavni grad, koji se također zove Halep, a koji je dijelom pod kontrolom Damaska, a dijelom pobunjenika.

Jačanje ofanzive

Ofanziva je počela prije nekoliko sedmice, što je pojačalo priliv izbjeglica na tursko-sirijsku granicu, koja je trenutno zatvorena.

Većinom je riječ o ljudima koji su živjeli u gradovima Dair Jamalu, Mayairu i Tel Rafatu.

Turska humanitarna organizacija IHH podigla je 200 šatora u kampu kod Bab al-Salama, u pokušaju da osigura smještaj za, kako oni procjenjuju, 50.000 izbjeglica.

Iz Ujedinjenih naroda navode kako je riječ o 20.000 raseljenih osoba, jer se one još uvijek nalaze na teritoriji Sirije.

Izvor: Al Jazeera i agencije