Video: ISIL ruskom raketom uništio irački tenk kod Mosula

Kurdski borci Pešmerge i iračka vojska napreduju na različitim frontovima prema iračkom gradu Mosulu, posljednjem utočištu grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u ovoj zemlji, ali nailaze na otpor, dok ova grupa u drugim dijelovima zemlje pokreće kontranapade. 

Agencija Amaq bliska ISIL-u objavila je video koji navodno prikazuje kako ova grupa protivtenkovskom raketom ruske proizvodnje uništava američki tenk Abrams u blizini Mosula. 

Borbeni tenk Abrams M1 pogođen je protivtenkovskom raketom Kornet 9M133 južno od Mosula, navodi ova agencija. 

Rakete Kornet prvo su koristile iračke snage 2014. godine, međutim, kako su borci ISIL-a zauzimali sve više dijelova Iraka, dolazili su u posjed ovih raketa. 

Ubistva civila

Ujedinjeni narodi dobili su veliki broj izvještaja o zločinima počinjenim proteklih dana u okolini Mosula.

Iz UN-a navode kako su informacije dobili od lokalnih izvora koje su i ranije koristili u svojim izvještajima. Odgovornim za ubistva civila bez suđenja, kao i masovne egzekucije smatraju se pripadnici grupe ISIL u tom gradu. Za dio počinjenih zločina UN nije mogao utvrditi ko ih je počinio.

“Obaviješteni smo da su u nedjelju pripadnici ISIL-a ubili 50 bivših iračkih policajaca koje su držali zatočene u jednom objektu van Mosula. Bojimo se da ovo neće biti posljednji izvještaji koje primamo o barbarskim djelima grupe ISIL. Stoga ponavljamo poziv vladinim snagama i njihovim saveznicima da se ne svete civilima koji uspiju pobjeći sa područja pod kontrolom ISIL-a”, rekao je Rupert Colville, glasnogovornik Visokog komesara UN-a za ljudska prava.

ISIL je u ponedjeljak preuzeo potpunu kontrolu na gradom Rutba u provinciji Anbar. 

“Također su napali kurdske snage u Sinjaru, u blizini sirijske granice. ISIL je dva dana zaredom prisilio iračke sigurnosne snage da proglase vanredno stanje u sjevernom gradu Kirkuku. Deseci boraca izveli su sofisticirane napade na različitim lokacijama”, izvjestila je reporterka Al Jazeere Zeina Khodr iz sjevernog Iraka. 

Napredovanje Pešmergi

Iračke specijalne snage počele su granatiranje pozicija ISIL-a u blizini Bartelle, historijskog kršćanskog grada istočno od Mosula. 

Sa patriotskim pjesmama koje su se čule iz njihovih vozila, ušli su u selo Tob Zawa, devet kilometara od Mosula, gdje su dozvolili ljudima koji su se krili u školi da pobjegnu od borbi.

“Ukoliko pogledamo na mapi mjesta oko Mosula, vidljivo je da su Pešmerge zauzele istočno i sjeverno od grada sve ono što je planirano u ovoj fazi vojnih operacija. Kurdske snage su sada desetak kilometara od ulaza u Mosul. Teritorija koja vodi prema tom gradu je najvećim dijelom nenaseljena, nema većih urbanih naselja. Sada većina operacija postaje odgovornost iračkih snaga sigurnosti, posebno antiterorističkih specijalnih jedinica”, izvještava reporterka Al Jazeere Stefanie Dekker iz Erbila. 

“Potrebno je još vremena da stignu do grada, a to će biti potpuno drugačija borba. Prije toga moraju se izboriti s velikim brojem mina i eksplozivnih naprava koje je ISIL postavio u ovom području. Trebat će vremena dok se ovo područje u cjelosti deminira. Izgledno je da će bitka za Mosul trajati više sedmica, dok neki smatraju da bi operacija mogle potrajati i više mjeseci”, javlja Dekker.

Izvor: Al Jazeera i agencije