Video: Iranske snage na vojnoj vježbi gađale maketu nosača aviona

[IRIB News via Storyful]

U vojnoj vježbi u vodama strateški važnog Hormuškog moreuza, snage iranske Revolucionarne garde su iz helikoptera projektilom gađale maketu nosača aviona a, kako navodi AP, ovakve “ratne igre” Teherana predstavljaju prijeteću poruku Washingtonu u situaciji kada rastu napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Agencija primjećuje da je maketa nalik američkim nosačima aviona klase Nimitz, koje ratna mornarica SAD-a često upućuje u Zaljev kroz Hormuški moreuz, preko kojeg se odvija 20 posto ukupne svjetske trgovine naftom, prenosi Tanjug.

Vojna vježba

Vojna vježba nosi naziv “Veliki poslanik 14”, a na snimcima koje je prikazala iranska državna televizija između ostalog se moglo vidjeti kako se komandosi iz helikoptera konopcima spuštaju na maketu, koju su u jednom trenutku okružili brzi čamci.

U izjavi objavljenoj na internet sajtu Revolucionarne garde, zamjenik njenog komandanta za operacije Abbas Nilforoushan rekao je da će tokom vježbe biti upotrijebljeni balistički projektili dugog dometa sposobni da pogode “agresorske mete” na moru koje imaju dug domet djelovanja.

To bi, kako navodi AP, moglo da znači da će se na iranskoj vojnoj vježbi koja je trenutno u toku dogoditi svojevrsna repriza onog što je već viđeno na vježbi održanoj 2015. godine, kada je Revolucionarna garda izvela simulirano potapanje makete jednog broda.

Izvor: Agencije