Video: Iran i Rusija proveli raketna testiranja

Iran je pokusno ispalio novu raketu, objavio je zapovjednik iranske Revolucionarne garde general Hossein Salami

Izvor: YouTube / Минобороны России

Nakon što je Sjeverna Koreja pokusno ispalila u subotu dvije rakete kratkog dometa, o provedenim raketnim testiranjima također su izvijestili Iran i Rusija.

Iran je pokusno ispalio novu raketu, objavio je u subotu zapovjednik iranske Revolucionarne garde, general Hossein Salami, a prenosi novinska agencija Tasnim.

“Naša zemlja je uvijek arena za testiranje različitih odbrambenih i strateških sistema i to su stalna kretanja prema rastu naše sile za odvraćanje”, kazao je Salami dodajući da je u petak bio “jedan od uspješnih dana” za Iran.

On nije naveo nikakve potankosti o raketi, prenosi Hina.

Ruske rakete

Rusija je u subotu pokusno ispalila balističke rakete, interkontinentalnu Sinevu i najnoviju Bulavu, s dvije podmornice u regiji Arktičkog oceana i Barentsovog mora u sklopu borbene obuke, saopćilo je  ministarstvo odbrane.

“Tokom lansiranja potvrđene su određene tehničke karakteristike balističkih raketa iz podmornice i učinkovitost svih sistema brodskih raketnih sistema”, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane.

Sjeverna Koreja u subotu je lansirala dva balistička projektila kratkog dometa u more pored svoje istočne obale, saopćila je južnokorejska vojska, što je posljednje u nizu raketnih testiranja u zadnjih nekoliko sedmica uslijed zastoja pregovora o denuklearizaciji.

Izvor: Agencije