Video: Husi objavili snimke napada na Saudijsku Arabiju

Jemenski pobunjenici Husi objavili su videosnimke napada za koji tvrde da su ga izveli unutar Saudijske Arabije.

Ranije su izjavili da su zarobili hiljade vojnika, uključujući i pripadnike saudijske vojske. Njihov glasnogovornik kaže da su vojnu operaciju u regiji Najran na jugu Saudijske Arabije provodili posljednjih nekoliko mjeseci. Dodaje i da je najmanje 500 boraca ubijeno ili ranjeno.

“Naše specijalne jedinice opkolile su veliki broj agresorskih vojnika, koji su upali u naše zasjede. Mi smo ih naveli da upadnu u te zasjede. Specijalne jedinice su prekinule njihove linije opskrbe i s istoka i sa zapada. Potom smo stezali obruč sa svih strana. I to se pretvorilo u sveopću ofanzivu”, kazao je glasnogovornik Yahya Saree.

Dodao je da su njihove snage izvele raketne napade na nekoliko ciljeva unutar Saudijske Arabije, u oblastima Nejran, Aseer i Jazan, u okviru vojne akcije “Božija pomoć”.

Saudijska Arabija još nije odgovorila na tvrdnje pobunjenika. Al Jazeera nije u mogućnosti da nezavisno potvrdi snimke i tvrdnje koje su objavljene na TV Al-Masirah, koja je pod kontrolom Husa.

Jemen: ‘Huse podržava Iran’

Jemenski ministar vanjskih poslova iskoristio je obraćanje na Generalnoj skupštini UN-a da napadne one, za koje tvrdi da su odgovorni za rat u njegovoj zemlji.

“Huse podržava Iran, glavni sponzor terorizma u cijelom svijetu. Iran iskorištava resurse svog naroda kako bi mogao voditi posrednički rat koristeći milicije koje su sposobne za najsitnije oblike uništenja i sabotaže”, ističe Mohammed Al-Hadhrami.

Izvor: Al Jazeera