Oglasi

Video: Hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante u BiH

Organizacija Border Violence Monitoring kaže da ovi snimci predstavljaju prvi dokaz sistemskog protjerivanja.

"Border Violence Patrol" objavio je video na kojem se vidi kako hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante.

U šumi skrivene kamere snimile su naoružane policajce kako sprovode migrante, među kojima je bilo i žena i djece, na teritoriji Bosne i Hercegovine. No, na snimku koji je anonimno dostavljen organizaciji "Border Violence Monitoring", nema bosanskohercegovačkih policajaca.  

Ovakvo postupanje hrvatske policije predstavlja kršenje međunarodnih zakona, pošto slučajevi nisu procesuirani, a migranti nisu dobili mogućost da zatraže azil.

Snimci nastali na tlu BiH

Kako tvrdi Index.hr, Border Violence Monitoring naglašava da su ovi snimci prvi dokaz sistemskog protjerivanja koje provodi hrvatska policija daleko od službenih graničnih prelaza.

Snimci su, kako se navodi, nastali u blizini mjesta Lohovo, na tlu BiH, a obuhvataju period od 29. septembra do 10. oktobra.

Na dijelovima snimaka čuju se i pucnji.

BVP navodi da su na snimcima prikazana 54 nezakonita grupna protjerivanja najmanje 350 migranta.

Hrvatske poručile su kako će se u toku dana očitovati o ovim snimcima.

Izvor: Portali i Border Violence Patrol

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.