Video: Hram nije imao dozvolu za vatromet

Vishu Celebrations Take Tragic Turn

Almost 100 people were killed in India and more than 200 were injured when a fire broke out in a temple during a new year celebration.

Posted by AJ+ on Sunday, 10 April 2016

Proslava hinduističke nove godine u Indiji se u nedjelju pretvorila u tragediju u kojoj je poginulo 106 ljudi, a više stotina ih je povrijeđeno.

Hiljade vjernika je prisustvovalo hinduističkom festivalu Visha kada je došlo do požara u hramu.

Zgrada se srušila nakon što su eksplodirala uskladištena pirotehnička sredstva.

“Sigurnosne procedure ovdje nisu ispoštovane u skladu sa propisima i snaga sredstava za vatromet, sredstava koje su izabrali, nije bila podesna za ovo mjesto”, kazao je ljekar Saniam Soman.

Hram u Kollamu nije imao dozvolu za korištenje vatrometa.

“Zvaničnici hrama u Kollamu su htjeli da zabave posjetitelje korištenjem petardi. Ali, ignoriranjem odbijenice za korištenje pirotehničkih sredstava su ih ubili”, napisao je na Twitteru Sreejith Panickar.

Victorian Yoda je na istoj društvenoj mreži napisao: “Nakon ovog tužnog i užasnog događaja u hramu Kollam, nadam se će se na javnim mjestima poduzeti odgovarajuće mjere protiv požara bez iskorištavanja ovog događaja u političke svrhe”.

“Tako sam tužna što je nešto što bi trebalo izazvati velike osmjehe dovelo do velikih suza. Molimo se za sve one pogođene tragedijom u Kollamu”, napisala je Aarathi M Umesh.

Izvor: Al Jazeera i AJ+