Oglasi

Video: Hiljade biciklista na protestu protiv Vlade Slovenije

Ovo je bio peti protest, koji je počeo poslije navoda o političkim pritiscima prilikom nabavke zaštitne opreme tokom pandemije.
"Slomili smo kurs epidemije, sada treba da slomimo virus vlastodržaca", poručili su demonstrantiEPA

Više hiljada Slovenaca na biciklima ponovo je u petak održalo protest protiv Vlade premijera Janeza Janše, a novina je što je ovaj put počelo prikupljanje potpisa sa zahtjevima za ostavku Vlade.

Ovo je peti petak zaredom kako se održavaju protesti, koji su počeli u aprilu, poslije navoda o političkim pritiscima prilikom nabavke zaštitne opreme tokom pandemije, prenosi Tanjug.

Demonstranti su uzvikivali parole kao što je "Lopovi", dok su centrom Ljubljane prolazili na biciklima, kako bi poštovali mjere distance propisane zbog suzbijanja epidemije korona virusa.

Ljubljanska anarhistička inicijativa, jedan od nezvaničnih organizatora, tvrdi da milione eura državnog budžeta prisvajaju političke i ekonomske elite pod plaštom vanrednog stanja, prenosi agencija STA.

"Slomili smo kurs epidemije, sada trebamo slomiti virus vlastodržaca", poručili su oni, odbacujući bilo kakav politički upliv u proteste.

Na skupu se prvi put pojavila i grupa od desetak muškaraca, navodno bajkera, koji su formirali kordon ispred javnog servisa Radio-televizije Slovenija, a na sebi su imali žute prsluke, na kojima je pisalo "Hvala Vladi".

Manji protesti biciklista održani su i u drugim gradovima u Sloveniji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.