Video: Hapšenje članova bande u Los Angelesu

U Los Angelesu se trenutno nalazi 800 članova MS-13, dok ih je proteklih godina bilo 1.200

[Izvor: YouTube / AP]

Stotine pripadnika federalnih i lokalnih policijskih snaga preplavilo je u četvrtak ujutro, još prije zore, ulice Los Angelesa, izvršavajući naloge za hapšenje u okviru trogodišnje istrage o ultranasilnoj uličnoj bandi pod nazivom MS-13.

Federalno tužilaštvo otpečatilo je dan ranije optužnicu u kojoj se desetine članova i lidera te brutalne ulične bande tereti za niz zločina, uključujući ubistva, prenose američki mediji.

Vršilac dužnosti američkog javnog tužioca Sandra Brown rekla je da je optužnica, na 127 stranica, podignuta protiv 44 člana bande, među kojima je i nekadašnji vođa losanđelskog ogranka MS-13.

Prema njenim riječima, tri osobe koje su optužene za ubistvo mogle bi se suočiti sa smrtnom kaznom.

Višestruke optužbe

U racijama u četvrtak, izvršenim na više od 50 lokacija, uhapšena je 21 osoba, pri čemu su i zatvorski zvaničnici u regiji pretražili ćelije s obzirom na to da su neki među optuženima već iza rešetaka zbog drugih optužbi.

Najmanje tri osobe s optužnice još nisu uhapšene.

“Riječ je o jednoj od najvećih i najutvrđenijih bandi u Los Angelesu. Današnje akcije zadat će snažan udarac rukovodstvu bande”, istakla je Brown.

Prema njenim riječima, MS-13, između ostalog, odgovoran je za ubistva članova rivalskih bandi, trgovinu ljudima i drogom, prostituciju i ilegalnu prodaju alkohola, prenosi Tanjug.

Ta banda najprije je počela harati Los Angelesom, ali se ubrzo proširila na gotovo sve američke savezne države.

Prisutna je i u Salvadoru, gdje je optužena za stravično nasilje, zbog kojeg salvadorski imigranti bježe za SAD.

Jedna od najokrutnijih bandi

U Los Angelesu se trenutno nalazi 800 članova MS-13, dok ih je proteklih godina bilo 1.200.

Banda MS-13 postala je glavna meta ministarstava pravde i unutrašnje sigurnosti u trenutku kad administracija predsjednika Donalda Trumpa pojačava napore u suzbijanju ilegalnog useljavanja i nasilnog kriminala.

Trump i članovi njegove administracije više su puta upozorili da MS-13 predstavlja posebnu opasnost po američke zajednice i da je jedna od najokrutnijih uličnih bandi.

Izvor: Agencije