Video: Grupa demonstranata fizički nasrnula na lidera CHP-a


[Anadolija]

Grupa demonstranata je u nedjelju fizički napala lidera najjače turske opozicione Republikanske narodne partije – CHP Kemala Kilicdaroglua, nakon čega su intervenirale snage sigurnosti.

Kilicdaroglu je prisustvovao dženazi poginulog turskog vojnika u distriktu Cubuk, u Ankari, a grupa prisutnih je protestirala i nasrnula na njega dok je napuštao skup, prenosi Anadolija.

Pripadnici snaga sigurnosti su fizički zaštitili Kilicdaroglua i kroz masu demonstranata ga evakuirali u obližnju stambenu kuću.

Objekat je posjetio i turski ministar odbrane Hulusi Akar, koji je pozvao okupljene da se udalje od objekta.

Lider CHP-a je oklopnim vozilom turskih snaga i u pratnji ministra Akara evakuiran iz objekta.

‘Neću posustati u političkoj borbi’

Kilicdaroglu je izjavio da je napad koji je pretrpio u Ankari bio napad na jedinstvo i cjelovitost Republike Turske, javlja Anadolija.

On se obratio okupljenim ispred sjedišta CHP-a u Ankari i poručio da neće posustati u svojoj političkoj borbi, bez obzira na napade.

“Nekada sam pretrpio napad organizacije PKK [Radnička partija Kurdistana], na putu iz Sacsata u Ardanuc. Sličan napad sam pretrpio i danas”, kazao je Kilicdaroglu.

Ističući kako nije užasnut time što je lično napadnut, on je rekao da je užasnut time što je zbog napada oskrnavljen čin dženaze i ispraćaja turskog vojnika koji je poginuo u borbi protiv PKK-a na jugoistoku Turske.

“Borci i zaštitnici prava i pravde su bili žrtve napada u svim epohama historije. Pravo i pravdu ću do kraja braniti”, poručio je Kilicdaroglu.

On je kazao da napadači nemaju poštovanja ni prema šehidima, niti prema namazu i vjeri.

Ministar pravde Abdulhamit Gul je osudio napad na Kilicdaroglua.

‘Odgovorni će biti procesuirani’

“Osuđujemo svirepi napad na uvaženog Kemala Kilicdaroglua i upućujem mu poruku solidarnosti. Niti jednom obliku nasilja ne smijemo dozvoliti da zasjeni demokratiju”, poručio je Gul.

Napad je osudio i glasnogovornik vladajuće Partije pravde i razvoja AKP Omer Celik.

“Osuđujemo sve oblike nasilja. Uvaženom Kilicdarogluu upućujemo poruku solidarnosti. Niko nema pravo izlaziti iz okvira zakona. Nasilje ne može biti način iskazivanja protesta. Odgovorni će biti procesuirani”, poručio je Celik.

Državni tužilac Yuksel Kocaman je kazao kako je istraga o napadu pokrenuta i kako će odgovorni biti procesuirani.

Izvor: Agencije