Video: Turska prihvatila prve deportirane osobe iz Grčke

Prva skupina izbjeglica, koje Grčka vraća u Tursku sukladno sporazumu s Europskom unijom kako bi se zaustavio nekontrolirani priljev migranata i izbjeglica u Europu, iskrcala se u turskoj luci Dikili, izvijestile su svjetske novinske agencije.

Novinar Al Jazeere Harun Karčić iz turskog grada Dikilija javlja kako su danas prebačene 202 izbjeglice uz pomoć tri turska broda koje je agencija Frontex iznajmila za izmještaj sa grčkih otoka Chios i Lesbos.

„Ove izbjeglice su prebačene uz veliku pratnju. Turski policajci su svakih 4-5 minuta po jednu izbjeglicu izvodili na ljekarske pregledi. Zatim je ta osoba registrovana, uzeti su njeni otisci prstiju i fotografisana“, dodaje Karčić.

Do kraja dana je 500 izbjeglica trebalo biti prebačeno, ali je do sada to urađeno za njih 200-injak.

Novinar Al Jazeere ističe kako su turske vlasti planirale napraviti prihvatne centre u nekoliko gradova na obalama Mediterana, ali su lokalni stanovnici tih ljetovališta negodovali. Zbog toga se izbjeglice prebacuju na sjeverozapad gdje su 90-ih godina prošlog stoljeća smještane izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

„Akcija će se nastaviti narednih dana. Pošto je 72.000 izbjeglica na grčkim otocima, akcija bi mogla potrajati nekoliko sedmica“, dodaje.

Ewa Moncure, glasnogovornica Frontexa, agencije zadužene za zaštitu vanjskih granica EU-a, izjavila je da su vraćeni uglavnom iz Pakistana i da ih je nekoliko iz Bangladeša te da nisu zatražili azil.

Prvi turski putnički brod sa 136 osoba isplovio je s grčkog otoka Lezbosa u 6.28 sati, a drugi s Chiosa ubrzo nakon toga.

Mala skupina prosvjednika na Lezbosu uzvikivala je; “Sram vas bilo!” kada su izbjeglice i migranti ukrcani u brod i razvila je plakat na kojemu je pisalo “Zaustavite deportacije”.

Nije bilo primjene sile

“Koliko smo razumjeli iz Frontexa, kao i EU ureda za azil, riječ je o dobrovoljnim povratnicima. Kažu da je ovim osobama ponuđeno da predaju zahtjev za azil, ali su odlučili da to ne urade. To nije moguće potvrditi, jer nismo mogli razgovarati s migrantima i izbjeglicama ukrcanima na brodove koji idu ka Turskoj. Aktivisti postavljaju pitanje zašto je operacija izvedena ranije nego što je planirano”, javila je Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr.

Vlasti su obavijestile medije da će početi u 10 sati prema lokalnom vremenu, ali su u ranim jutarnjim satima ljudi ukrcani u autobuse i prebačeni iz prihvatnog centra u luku. “Ipak, riječ je o mirnom transportu, nismo vidjeli lisice na rukama, nitko se nije opirao”, javila je Khodr.

Humanitarne agencije, UN i Amnesty International su zabrinuti šta će se dogoditi s izbjeglicama koje su predale zahtjev za azil ili to planiraju učiniti, kada ih pokušaju ukrcati na brodove, a oni se budu opirali.

“Postavili smo to pitanje Frontexu, a oni su naglasili su da će, ukoliko bude potrebno, biti primijenjena i sila. Dakle, EU je odlučna nastaviti s implementacijom dogovora i dovršiti ovaj proces”, javila je Khodr.

Na brodovima samo muškarci

“U brodu koji je isplovio s Lezbosa je 136 osoba. U drugom brodu, onome koji je krenuo s Chiosa je 66 osoba”, rekao je glasnogovornik ureda grčke vlade zaduženog za izbjegličku krizu Yorgos Kyritsis.

Na brodovima su bili muškarci, a samo su dvojica od njih Sirijci koji u se dobrovoljno vratili u Tursku. Ostali su migranti iz Pakistana i sjevernoafričkih zemalja koji nemaju pravo na azil, dodao je.

Brod s Lezbosa uplovio je u luku Dikili u pratnji dva turska plovila obalne straže i policijskog helikoptera, javlja Reuters.

“Izbjeglice su počele pristizati, a turska vlada je pojačala mjere sigurnosti tako da svaka osoba bude iskrcana s broda uz pratnju jednog ili dvojice policajaca”, javio je Al Jazeerin reporter Harun Karčić.

“Po izlasku s broda oni prođu medicinski pregled, potom ih registriraju, uzimaju otiske prstiju i fotografiraju ih, nakon čega im nude osvježenje u trećem šatoru gdje će provesti narednih nekoliko sati dok ih ne prebace u neki od obližnjih prihvatnih centara”, javlja Karčić.

U ponedjeljak se ne očekuju novi brodovi, rekla je glasnogovornica policije.

“Prvo treba obraditi zahtjeve za azilom”, kazala je ona novinarima na Lezbosu i dodala da su za to potrebni dodatni stručnjaci za azil iz drugih zemalja EU-a.

U skladu sa sporazumom koji su Ankara i Bruxelles potpisali prošlog mjeseca, sve osobe koje su ilegalno doputovale u Grčku nakon 20. ožujka, a koji ne zatraže azil ili ne ispunjavaju uvjete za azil bit će vraćeni u Tursku.

Za svakog migranta vraćenog u Tursku, EU će preuzeti jednog sirijskog izbjeglicu izravno iz Turske.

Amnesty international nazvao je ovaj sporazum “povijesnim udarcem za ljudska prava” i šalje svoje promatrače na Lezbos i Chios.

Prve izbjeglice stigle u Njemačku

Čim su prvi migranti iskrcani na tursku obalu, prva skupina izbjeglica iz Turske stigla je zrakoplovom u njemačku zračnu luku u Hanoveru sukladno sporazumu između EU i Ankare. 


Izbjeglice će odmah autobusom biti prevezene u prihvatni centar [EPA]

Ukupno 16 izbjeglica, koliko je i bilo najavljeno, redovnim je letom iz Istanbula stiglo u Hanover na sjeveru Njemačke tijekom jutra, rekao je glasnogovornik savezne policije.

Iduća skupina od 18 izbjeglica trebala bi oko podneva sletjeti u istu zračnu luku.

Izbjeglice će odmah autobusom biti prevezene do prihvatnog centra Friedland blizu Goettingena, 140 kilometara od Hanovera.

Sirijski izbjeglice sletjeli su zrakoplovom turske kompanije Turkish Airlines iz Istanbula i zapravo se radi od “tri sirijske obitelji”, objavio je savezni ured. U skupini je petero djece, prenose agencije.

Njemačka, koja je inicirala plan sporazuma EU-Turska kako bi se zaustavio nekontroliran priljev migranta u Europu, rekla je tijekom vikenda da će i druge europske zemlje početi od ponedjeljka prihvaćati sirijske izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera i agencije