Oglasi

Video: Google velikim brojem skrivenih kamera spašava životinje

Program 'Wildlife Insights' velikom mrežom skrivenih kamera prati životinjske vrste širom svijeta.
Program koristi skrivene kamere širom svijeta kako bi se što više približio sa rijetkim ili povučenim životinjskim vrstamaScreenshot - Youtube/Google

Novi program umjetne inteligencije kojeg vode Google i Conversation International dijeli video snimke divljih u stvarnom vremenu s ciljem što bolje zaštite životinja.

Program nazvan "Wildlife Insights" koristi umjetnu inteligenciju i Google Cloud, kako bi oni koji se bave očuvanjem životinja, ali i svako koga zanima, mogao imati uvid u to šta se dešava sa 4,5 miliona životinja u divljini, bez narušavanja njihovog prirodnog staništa, piše portal Digital Trends.

[Youtube/Google]

"Sa ovim podacima, upravitelji zaštićenih područja ili programa u borbi protiv krivolova mogu mjeriti zdravlje pojedine vrste, a lokalne uprave podatke mogu iskoristiti kako bi oblikovali politike i napravili mjere zaštite," napisali su Tanya Birch iz Googlea i Jorge Ahumada iz Conservation Internationala u blogu kojim su najavili novu tehnologiju.

Skrivene kamere širom svijeta

Program koristi skrivene kamere širom svijeta kako bi se što više približio sa rijetkim ili povučenim životinjskim vrstama. Program takođe poziva i korisnike da na mrežu postave i snimke divljih životinja sa svojih skrivenih kamera, kako bi se baza podataka dodatno proširila. 

Iako se u podacima može pročitati okvirna lokacija životinja, Wildlife Insights skriva podatke o lokaciji, kako bi se zaštitile životinje.

Krajnji cilj je da se pomoću ovih podataka brže identifikuju različite životinjske vrste. Prema navodima na blogu, ljudski eksperti mogu pregledati 300 do 1.000 fotografija u satu, dok Googleova tehnologija umjetne inteligencije u istom vremenskom periodu može analizirati 3,6 miliona fotografija, te automatski klasificirati životinje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.