Oglasi

Video: Falcon 9 uspješno sletio na SpaceX

Robotska kapsula Dragon odvojila se od rakete Falcon 9, te se uputila prema ISS-u kako bi isporučila namirnice.

Raketa "Falcon 9" uspješno je sletjela na platformu SpaceX, nedaleko od povijesne NASA-ine platforme s koje je lansirana.

Prethodno je raketa ponijela u svemir teretnu letjelicu s približno 2,5 tone namirnica i opreme za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). U samo nekoliko minuta robotska kapsula Dragon odvojila se od rakete "Falcon 9", te se uputila prema ISS-u kako bi isporučila teret.

No, najzanimljiviji dio leta odnosi se na uspješno slijetanje prvog stadija rakete. Naime, dosad je tek nekoliko puta u povijesti uspješno izvedeno slijetanje prvog stadija rakete, a snimka dronom jasno prikazuje gotovo nadrealnu scenu vertikalnog slijetanja.

Prvi pokušaj bio neuspješan

Na taj se način ostvaraju dramatične uštede, jer se tako prvi stadij rakete može ponovo iskoristiti.

To je prvi put da je tvrtka SpaceX lansirala raketu s povijesne platforme 39A, prvobitno sagrađene za program istraživanja Mjeseca Apollo 1960-ih.

Tvrtka koju je osnovao Elon Musk otkazala je prvi pokušaj lansiranja rakete u subotu, 13 sekundi prije uzlijetanja, zbog mogućih tehničkih problema.

NASA, koja je angažirala SpaceX za prijevoz tereta na ISS, pozorno je pratila lansiranje kako bi se uvjerila u sigurnost tvrtke prije nego joj odobri prijevoz NASA-inih astronauta u svemir.

Izvor: Agencije