Video: Elon Musk predložio raketni prijevoz ljudi na Zemlji

Direktor kompanije SpaceX Elon Musk na konferenciji svemirske industrije predstavio je planove za letove na Mjesec i Mars, ali i govorio o mogućnosti da se međuplanetarna raketna tehnologija upotrijebi i za putovanja na Zemlji.

Ideju je demonstrirao na sceni, tvrdeći da će i putovanja na najudaljenija odredišta u budućnosti trajati samo 30 minuta, te će se na svaku tačku na planeti moći otputovati za manje od sat vremena.

Cijena će, dodao je, biti slična cijeni avionske karte za ekonomsku klasu. 

Musk je predložio da se koristi lansirna raketa kompanije SpaceX. Letjelica lansirana u Zemljinu orbitu mogla bi slijetati na plutajuće piste u blizini velikih gradova.

Također je rekao kako se nada da će se s izgradnjom rakete početi u narednih šest do devet mjeseci. U letjelicu bi se, dodaje, moglo smjestiti od 80 do 200 putnika.

Osnivač SpaceX-a na konferenciji je rekao i da kompanija planira do 2022. godine spustiti na Mars bar dvije teretne letjelice koje bi bile zadužene za postavljanje električnih i drugih sistema za održavanje života, koji bi omogućili buduće letove na ovu planetu.

Izvor: Agencije