Video: Eksplozije u sirijskoj fabrici barel-bombi


Kliknite da pogledate video

U seriji eksplozija kod Halepa uništena je najveća fabrika za proizvodnju barel-bombi.

Uzrok eksplozije je pad vojnog helikoptera, nakon čega se vatra proširila na okolna skladišta eksploziva.

Fabrika se nalazi u vojnom kompleksu Al Safira, južno od grada, a koriste ga snage predsjednika Bashara al-Assada za bombardovanje područja pod kontrolom opozicije na sjeveru zemlje.

Prema izvještajima pobunjenika, desilo se sedam eksplozija.

Aktivisti iz Halepa objavili su da su stotine stanovnika izašle iz svojih domova kako bi proslavile eksplozije. 

Barel-bombe su burad napunjena eksplozivom koja imaju razarajuće djelovanje, a prema međunarodnom pravu nisu dozvoljene.

Mnogi pobunjenici u provincijama Idlib i Hama također su prijavili da su vidjeli eksplozije kod zgrade kanala Telegram, koji je povezan sa grupom Jaish al-Fatah.

Grad Halep je u posljednjih nekoliko dana pod udarima granata, dok se nastavljaju borbe između državne vojske, Kurda i pobunjenika.

U napadima od 8. do 11. jula ubijeno je 57 ljudi, a ranjeno gotovo 500. 

U međuvremenu, provladine snage i njihovi saveznici zatvorili su jedinu cestu koja vodi do dijela Halepa pod kontrolom pobunjenika, saopćili su aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), sa sjedištem u Londonu, saopćila je da su provladine snage i pripadnici libanskog Hezbollaha došli do strateške ceste Castello u nedjelju, te da su je zatvorili,  čime je zaprijećeno humanitarnim naporima da se stanovnicima dostavi hrana i druge potrepštine.

Izvor: Al Jazeera i agencije