Video: Džinovski ponor progutao ulicu u Japanu

 
Izvor: YouTube / Akira Koga

Divovski ponor pojavio se u centru prometnog grada Fukuoke, na jugu Japana, i progutao dio ulice s pet traka u neposrednoj blizini glavne željezničke stanice.

Otvor ponora, koji je zahvatio 20 puta 15 metara ceste, nalazi se u blizini stupova na kojima počiva jedna zgrada na vrlo prometnoj raskrsnici, što je izazvalo strahovanja od daljnjeg urušavanja.

U televizijskom snimku pokazane su dvije zasebne rupe koje su se stalno širile te gutale asfalt i tlo ispred gradske željezničke stanice Hakata nešto poslije 5:00 sati ujutro (u ponedjeljak u 2:00 sata GMT).

“Najviše sam se uplašio kada je semafor pao na raskrsnici u blizini mjesta na kojem sam stajao”, rekao je očevidac za jednu televiziju te dodao: “Shvatio sam da moram otići odavde.”

Evakuacija stanovništva

Rupa se nastavila širiti, za nekoliko sati je postala dublja gotovo dva sprata te se ispunila vodom iz polomljenih cijevi.

Policija, koja je ogradila mjesto i evakuirala stanare okolnih zgrada, izjavila je da nema stradalih, prenosi agencija Hina.

Saobraćajni ured u Fukuoki je saopćio da bi nastanak i širenje ponora mogli biti povezani s obližnjim linijama podzemne željeznice.

Fukuoka je najveći grad na japanskom otoku Kyushuu, a tamošnja željeznička stanica je jedno od glavnih raskršća kojim saobraćaju i superbrzi vozovi.

Izvor: Agencije