Video: Dvije policajke zapaljene tokom protesta u Čileu

Vatru gasile kolege policajki golim rukama i aparatima za gašenje požara (EPA)

Dvije policajke teško su povrijeđene tokom protesta u Santiagu u Čileu, kada su ih demonstranti gađali “Molotovljevim koktelima”, nakon što je policija posegnula za suzavcem i vodenim topovima.

Dvije policajke zahvatio je plamen, a vatru su gasile njihove kolege golim rukama i aparatima za gašenje požara, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Na internetu je objavljen i videosnimak incidenta.

Policajke, 20-godišnja Abigail Catalina Aburto Cardenas te njena pet godina starija kolegica Maria Jose Hernandez Torres, prebačene su u bolnicu, a njihovo stanje je ozbiljno, saopćila je policija.

Jedan od Reutersovih fotografa rekao je da se plamen brzo proširio.

“Policajci su ga pokušali ugasiti rukama”, naveo je.

Za dvije sedmice ranjeno 800 policajaca

Ministar unutrašnjih poslova Čilea Gonsalo Blumen obišao je policajke u bolnici i osudio napad kao “nasilje koje nema nikakve veze s legitimnim zahtjevima građana”.

“To je bila nasilna, kukavička agresija protiv dvije policajke, koje su radile da zaštite sigurnost naših sunarodnjaka”, rekao je ministar.

Neimenovani izvor iz policije kazao je da su policajci pratili standardnu proceduru time što su prvo rasporedili vodene topove, a potom upotrijebili suzavac.

On je dodao da su gumeni meci korišteni samo u slučajevima “neposredne opasnosti” po policajce.

Dvije policajke su među 800 policajaca koji su povrijeđeni u demonstracijama u prethodne dvije sedmice, zajedno s još 1.650 učesnika protesta, saopćile su grupe za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Agencije