Video: Dolazak ‘Noćnih vukova’ izazvao sukobe u Bugarskoj

Proruske i antiruske grupe sukobile su se u Bugarskoj nakon dolaska “Noćnih vukova”, najvećeg motociklističkog kluba iz Rusije, poznatog po bliskim vezama s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Međutim, lokalni mediji navode da “Noćni vukovi” nisu bili uključeni u tuču u gradu Burgas, gdje su stigli u sklopu svoje balkanske turneje.

Kako izvještavaju mediji, antirusku grupu, koja je demonstrirala zbog dolaska motociklista, napale su proruske pristalice, koje su koristile električne palice.

Članovi obje grupe su privedeni, a povrijeđeni su uglavnom oni iz antiruske grupe.

Na ulicama Brugasa bile su raspoređene policijske snage uoči dolaska “Noćnih vukova”.

Vijest o njihovoj posjeti izazvala je burne i podijeljene reakcije u Bugarskoj, a neki su izrazili strah da se radi o provokaciji iz Kremlja, prenose agencije.

Ovaj klub je postao zloglasan za pojedine stanovnike Bugarske zbog toga što su učestvovali u ruskoj aneksiji Krima, patrolirajući ulicama grada Sevastopolja, piše Balkan Insight, dodajući da su se neki članovi pridružili proruskim milicijama na istoku Ukrajine.

Zbog toga je nekoliko desetaka demonstranata pokušalo spriječiti dolazak “Noćnih vukova”, blokirajući put u predgrađu Burgasa.

Oni su ipak stigli u grad, gdje su otišli u lokalnu pravoslavnu crkvu.

Nakon toga posjetit će i druge gradove Bugarske te na kraju stići u Sofiju, gdje su također najavljeni protesti protiv njih.

“Noćni vukovi” su prije nekoliko dana boravili u bh. entitetu Republika Srpska, gdje su ih dočekali entitetski zvaničnici.

Prošle godine ovaj klub je namjeravao učestvovati u reli-vožnji od Moskve do Berlina, u čast 70 godina od pobjede sovjetskih snaga i njihovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što su počeli vožnju, mnogi motociklisti suočili su se s problemima kada su namjeravali preći granicu Njemačke.

Rezultat toga bila je zabrana motociklistima da uđu na teritoriju Evropske unije.

Također, Njemačka je odbila vize nekolicini članova “Noćnih vukova”.

Izvor: Agencije