Video: Djevojčica nakon 24 sata spašena ispod ruševina


[Anadolija]

Pripadnici spasilačkih ekipa su 24 sata nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tursku istočnu provinciju Elazig ispod ruševina spasili dvoipogodišnju djevojčicu.

Spasilačke ekipe su u jednom momentu čuli glas koji je dolazio ispod ruševina srušene zgrade u četvrti Mustafa Paša.

Ubrzo su uspostavili kontakt sa ženskom osobom, koja im je kazala da se s njom ispod ruševina nalazi i dijete.

Žena je uplakanim glasom dozivala u pomoć, govoreći kako više ne mogu izdržati ispod ruševina.

Spasilačke ekipe su potom uložile ogromne napore te na kraju iskopali tunel i uspjeli doći do mjesta gdje su se nalazili i djevojčicu izvući na sigurno i prebaciti u bolnicu.

Pripadnici spasilačke čine napore kako bi spasili i majku.

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) je saopćila da je broj poginulih u zemljotresu koji je u petak pogodio grad Elazig, na istoku Turske, porastao na 35, izjavio je potpredsjednik Turske Fuat Oktay.

Hiljade ljudi u spasilačkim akcijama

Iz AFAD-a su objavili da je do sada prijavljeno da je 1.547 osoba povrijeđeno, dok spasilačke ekipe i dalje tragaju za eventualnim preživjelim, kao i žrtvama ispod ruševina.

AFAD je naglasio da se napori spasilačkih timova nastavljaju, a da u akciji potrage za žrtvama učestvuje više od 3.430 osoba, sa stotinama vozila i 17 pasa tragača.

Tim geodeta procjenjuje štetu nastalu u zemljotresu, a prema preliminarnim izvještajima, srušeno je 76 zgrada, dok su 642 teško oštećene, a 425 s manjom štetom.

Epicentar potresa jačine 6,8 stepeni po Richteru je registriran u petak u 20:55 sati po lokalnom vremenu u mjestu Sivrice, nedaleko od Elaziga, u blizini granice sa Sirijom.

Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.

Nakon snažnog zemljotresa, u regiji se osjetilo više od 530 potresa manje jačine.

Izvor: Agencije