Video: Deset mornara nestalo u sudaru američkog razarača i tankera

Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj učestvuju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri

[YouTube/Straits Times]

Najmanje deset mornara vodi se kao nestalo u sudaru američkog razarača s trgovačkim brodom istočno od Singapura.

Mornarica je saopćila da je u nesreći povrijeđeno pet osoba.

Prema prvim izvještajima, razarač je prilikom sudara oštećen, izvijestila je američka ratna mornarica.

Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj učestvuju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri, te avijacija Američke mornarice, dodaje se.

Razarač USS John S. McCain (DDG 56) sudario se s trgovačkim brodom Alnic MC-om 21. augusta putujući istočno od Malajskog prolaza i Singapura, navodi se u saopćenju Mornarice.

“Prve informacije upućuju na zaključak da je oštećena lijeva stražnja strana (razarača) Johna S. McCaina. U koordinaciji s lokalnim vlastima pokrenuta je akcija potrage i spašavanja”, izvijestili su iz Američke mornarice, ne navodeći druge detalje.

Razarač je bio na putu u Singapur radi rutinske posjete, dodaje se.

Drugi sudar

Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom a namjena mu je prijevoz nafte odnosno hemikalija, javlja Reuters. Dug je 183 metra, a njegova ukupna nosivost iznosi 50.760 tona, pokazuju podaci Thomson Reuters Eikona.

U vrijeme sudara prevozio je gotovo 12.000 tona goriva, ali teret nije iscurio u more, kazao je telefonom za Reuters član posade koji je želio ostati anoniman.

Napominje da im je oštećen ventil i da plove prema Singapuru radi cjelovitog pregleda oštećenja.

Ovo je drugi sudar američkih ratnih brodova s trgovačkim plovilima u toj regiji u dva mjeseca. Sredinom juna američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo. U toj nesreći je stradalo sedam mornara.

Američka ratna mornarica pojačala je prisustvo u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na Korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru. Tako je razarač USS John S. McCain u junu izveo “operaciju slobodne plovidbe” blizu grebena Mischief otočja Spratly. Zbog tog je područja Kina u teritorijalnom sporu sa susjednim zemljama.

Bila je to treća “operacija slobodne plovidbe” u mandatu američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojom je Washington, prema Reutersu, reagirao na navodna nastojanja Kine da ograniči plovidbu u strateški važnim vodama.

Trumpov kabinet najavio je tada još opsežnije operacije u Južnom kineskom moru.

Izvor: Agencije