Oglasi

Video: Deset godina Sunca u jednom satu

NASA je posložila fotografije Sunca koje su snimane svakog sata u periodu od deset godina u 61-minutni video.

[Youtube/NASA Goddard]

NASA je objavila video Sunca u kojem je kroz jedan sat prikazan jedan cijeli solarni ciklus.

Korištene su fotografije Sunca koje su snimane svakog sata u periodu od deset godina.

NASA-in Solar Dynamics opservatorij skupio je 425 miliona fotografija Sunca u visokoj rezoluciji, u periodu od njegovog lansiranja u februaru 2010 godine do juna ove godine, piše Guardian.

Solarni ciklus

I dok je 20 miliona gigabajta fotografija kroz jednu deceniju doprinijelo "brojnim novim otkrićima o funkcionisanju" sunca, prema navodima NASA-e, slike su sada posložene u 61-minutni video koji prikazuje događaje kao što su tranzitne planete i erupcije.

Film prikazuje velike promjene kroz koje Sunce prođe tokom solarnog ciklusa, period koji traje otprilike 11 godina u kojem se sunčev sjeverni i južni pol okreću, i u kojem nastaju sunčeve pjege kao rezultat plinova koji mijenjau magnetna polja.

Svaka sekunda videa predstavlja fotografije uslikane tokom jednog dana, prva nastala 02. juna 2010, a zadnja 01. juna 2020.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.