Video: Deseci mrtvih i ranjenih u bombaškom napadu u Afganistanu

[Mohammad Yar Majrooh via Storyful]

Dvanaestero ljudi je ubijeno, a više od 80 ozlijeđeno u eksploziji dvije autobombe koje su detonirali talibanski borci na ulazu ispred policijskog sjedišta u afganistanskom gradu Kandaharu u četvrtak, saopćili su policijski i zdravstveni službenici, kao i talibani.

Nakon eksplozije, napadači su zapucali iz vatrenog oružja nakon čega su se sukobili sa sigurnosnim snagama, rekao je Tadeen Khan, načelnik policije tog južnog grada.

Napad je bio usmjeren na policijsku jedinicu za borbu protiv narkotika, rekao je Khan.

Svjedoci su rekli kako se, nakon prve eksplozije, moglo čuti još tri eksplozije te se pucnjava nastavila.

Policija je ogradila područje dok su prolaznici bježali, prenosi Hina.

Ubijeni su i pripadnici policije i civili, saopćio je Bahir Ahmadi, glasnogovornik guvernera okruga.

Dežurni liječnik u okružnoj bolnici u Kandaharu rekao je kako je u bolnicu dovedeno 83 ozlijeđenih, većinom civila.

Talibani su u izjavili poručili kako su njihovi borci detonirali bombu te se sukob nastavio nakon što su neki od njih ušli u policijsko sjedište.

Kandahar je bio sjedište talibana dok su vladali Afganistanom od 1996. dok ih koalicija pod vodstvom SAD-a nije svrgnula 2001. godine.

Borci te grupe se i dalje sukobljavaju te, iako su američki dužnosnici i talibani raspravljali o mirovnom sporazumu od kraja prošle godine kako bi okončali rat, nasilje se nije smanjilo.

Najmanje je 20 pripadnika afganistanskih vojnih snaga ubijeno u srijedu u zasjedi talibana u okrugu Abkamari u zapadnoj pokrajini Badghis.

Talibani su također ubili afganistanskog zapovjednika u srijedu u centralnom Afganistanu. Mateen Mujtaba, koji je predvodio vojnu jedinicu u pokrajini Ghazni, provodio je sigurnosnu provjeru u okrugu Qarabagh kada je na njega zapucao afganistanski vojnik.

Dužnosnici su rekli kako je vojnik bio špijun te oružane grupe.

Izvor: Agencije