Video: Demonstranti u Hong Kongu zapalili ulaz u fakultet

[YouTube/SocRec via Storyful]

Demonstranti zabarikadirani na kampusu Politehničkog univerziteta zapalili su u ponedjeljak glavni ulaz kako bi spriječili ulaz policije, čime je gotovo šestomjesečna kriza u Hong Kongu ušla u novu, opasnu fazu.

Proteklog su vikenda kineski vojnici nakratko izašli iz kasarne kako bi uveli reda na ulicama, podsjeća AFP, a prenosi Hina.

Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev demonstranata, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće direktne kineske intervencije radi gušenja pobune.

Okidač za proteste bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su demonstranti zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.

Kineski predsjednik Xi Jinping protekle sedmice je oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sistem ‘jedna zemlja, dva sistema’, na kojem se baziraju odnosi dvije strane od povrata Hong Konga u sastav Kine.

[YouTube/HKPUSU Campus Radio via Storyful]

Nakon sukoba s demonstrantima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strijelom, policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li demonstranti koristili smrtonosno oružje.

Policijska oprema uključuje osobno naoružanje koje je do sada korišteno samo u izoliranim incidentima. U tim je uličnim okršajima ranjeno troje ljudi ali niko do sada nije poginuo, navodi AFP. U odvojenim je incidentima povezanim s protestima stradalo dvoje ljudi, dodaje agencija.

Policijske su snage do sada rastjerivale demonstrante suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima. Prosvjednici pak odgovaraju molotovljevim koktelima.

U ponedjeljak u zoru odjeknulo je nekoliko glasnih eksplozija da bi potom na ulazu u Politehnički univerzitet buknula vatra, javljaju novinari AFP-a, procjenjujući da su demonstranti odbili pokušaj policije da uđe na kampus.

Policija je kampus proglasila “poprištem izgreda”, što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

Procjenjuje se da se na kampusu zabarikadiralo nekoliko stotina demonstranata.

SAD je osudio “neutemeljenu primjenu sile” u Hong Kongu, pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada.

AP je u međuvremenu objavio da je sud u Hong Kongu danas ukinuo zabranu nošenja maski na licu, uvedenu kako demonstranti u toj autonomnoj kineskoj teritoriji ne bi mogli da sakriju identitet radi izbjegavanja hapšenja, prenosi Beta.

U presudi se navodi da se zabranom krše osnovna prava u većoj mjeri nego što je neophodno za ostvarivanje njenog cilja.

Izvor: Agencije