Video: Demonstranti pokušali prekinuti Erdogana

Izvor: YouTube / VOA Turkish

U njujorškom hotelu, tokom obraćanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pristalicama, došlo je do incidenta kad su demonstranti prekinuli njegov govor nazvavši ga “teroristom”, nakon čega su pretučeni i izbačeni.

Erdogan, koji u New Yorku prisustvuje višednevnom zasjedanju Generalne skupštine UN-a, obratio se u četvrtak pristalicama na turskom jeziku u hotelu “Marriott Marquis” na Times Squareu kad ga je prekinula grupa demonstranata, prenose danas mediji.

“Teroristo, van iz moje zemlje!”, uzviknuo je jedan od demonstranata, a odmah potom neki muškarci u odijelu udarili su ga i izbacili.

Na snimku Erdoganovog govora vidi se da ti muškarci, za koje se ne zna jesu li pristalice turskog predsjednika ili, pak, pripadnici njegovog ili hotelskog osiguranja, guraju demonstrante i udaraju ih u glavu, a potom ih izbacuju iz hotela.

Kurdske zastave

Demonstranti, koji su objavili fotografije na društvenim mrežama, kažu da im je cilj bio da javno osude politiku predsjednika Erdogana u Turskoj, Siriji i Iraku.

Neki demonstranti nosili su zastave i transparente u znak podrške kurdskoj naoružanoj grupi Jedinice za zaštitu naroda (YPG).

Njujorška policija saopćila je da je pet demonstranata “nakratko privedeno”, ali da niko nije uhapšen.

U maju je došlo do sličnog incidenta kad je 11 osoba povrijeđeno, a dvije uhapšene ispred rezidencije turskog ambasadora u Washingtonu nakon što je izbila tuča između Erdoganovih pristalica i protivnika, napominje Tanjug.

Izvor: Agencije