Video: Završen protest zakonodavaca zbog oružja

Demokrati u Predstavničkom domu američkog Kongresa završili su cjelodnevni prosvjed tijekom kojeg su sjedili na podiju dvorane, zahtijevajući usvajanje zakona o kontroli oružja, čemu se republikanci protive.

Demokrat Steny Hoyer kazao je za Reuters da će se zastupnici vratiti u svoje izborne jedinice kako bi pokušali dobiti podršku za novi zakon.

Kongresnik John Lewis ranije je rekao da će nekoliko desetaka zastupnika okupirati dom dok predsjedavajući Kongresa Paul Ryan ne stavi na dnevni red zakon koji bi ljudima na terorističkoj listi onemogućio kupnju oružja, prenosi Hina.

Oni su noćas pokušali ušutkati Ryana, koji je nastojao uspostaviti red.

“Predsjedavajući, ovo nije egzibicija zbog publiciteta. Ovo je poziv na buđenje”, rekao je Mark Takano, demokrat iz Kalifornije, prenosi Tanjug agenciju AP.

Prijenos mobitelima uživo

Demokrati su uživo prenosili kaotične scene putem svojih mobilnih telefona nakon što su republikanci prekinuli videoprijenos.

Akcija je uslijedila nakon što je predsjedavajući namjeravao proglasiti pauzu povodom praznika 4. srpnja.

Zastupnici su posjedali na pod pred predsjedničkim podijem, neposredno prije početka zasjedanja, koje je predsjedavajući prekinuo, jer “ne postoje uvjeti za rad”.

“Koliko još majki i očeva treba proliti suze prije nego što nešto poduzmemo? Izabrani smo da vodimo ovu zemlju”, rekao je Lewis.

“Ovdje smo da bi pozvali na hitnu akciju, ne idućeg mjeseca, ne iduće godine, nego odmah”, dodao je.

Demokrati su podnijeli nekoliko prijedloga nacrta zakona s ciljem da se smanji oružano nasilje, ali nijedan nije prošao u Kongresu, gdje republikanci čine većinu.

Senat odbio zakon

“Sramota je što morate posegnuti za izvanrednim mjerama poput ovih. Mislim da ćemo biti ovdje dok ne odluče da glasujemo”, rekla je kongresnica Karen Bass za MSNBC.

Predsjedavajući Ryan je odbio zakazati glasovanje o izmjenama zakona o kontroli oružja, što traže demokrati, naročito nakon nedavne pucnjave u noćnom klubu u Orlandu, kada je poginulo 49, a ozlijeđeno 53 ljudi.

U Senatu u ponedjeljak nije prošao zakon kojim bi se osobama osumnjičenima za terorizam zabranila kupnja oružja.

Izvor: Agencije