Video: Demobilisani borci udarali novinare

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije instistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima (Ivan Šebalj / Faktor.ba)


Izvor: N1

Na protestima bivših boraca koji su danas blokirali glavnu saobraćajnicu u Sarajevu napadnute su novinarske ekipe Al Jazeere Balkans i portala Klix.ba. Snimatelj Al Jazeere Mirsad Bukvić, koji je i sam bio žrtva napada, priča kako je u jednom trenutku vidio gužvu i misleći da je došao neko od pregovarača, primakao se mjestu događaja. Tada je, kaže, vidio da je napadnut njegov kolega i on je krenuo da mu pomogne.

“Vidio sam da ga drže za vrat i da mu hoće uzeti fotoaparat. Maltretirali su ga i nisu htjeli da ga puste. Onda sam ja odreagovao, uzeo sam momka, i uspio sam ga izvuči. U jednom momentu je prišla žena s metalnom šipkom, i pokušala da udari fotografa. To sam blokirao to rukom i ona je, nakon nekog perioda, odustala.”

Događaju je prisustvovala i reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

“Manja grupa boraca je počela da tuče mlađeg kolegu fotografa. Mi smo bili u blizini jer smo htjeli da snimimo inserte. Naš snimatelj Mirsad Bukvić je, bez ikakvog razmišljanja, otrčao da pomogne tom mladiću. Žena, koja je demobilisani borac, metalnom šipkom je nasrnula na tog mladića, a Mirsad, u pokušaju da ga spasi, i sam je dobio udarac tom metalnom šipkom. Ovo je izmaklo kontroli. Ima nekoliko pijanih, nekoliko sumnjivih za koje niko ne zna ko su, a ratoborna gospođa koja koristi metalnu šipku inače boravi u šatorskom naselju pred zgradom u kojoj je prije bila smještena Vlada”, javlja sa lica mjesta Maličbegović.

Prilikom fotografisanja događaja koji je paralizirao glavni grad Bosne i Hercegovine, desetak bivših boraca opkolilo je fotoreportera portala Klix.ba i bez razloga fizički ga napalo nanijevši mu tjelesne povrede.

Nakon intervencije kolega s Al Jazeere koji su također napadnuti fotoreporter je odveden na sigurno nakon čega je prevezen u Dom zdravlja radi zbrinjavanja povreda.

Foto: Ivan Šebalj/Faktor.ba

Zbog protesta grupe demobiliziranih boraca obustavljen je saobraćaj na glavnoj raskrsnici ulice Skenderija u Sarajevu, saopćeno je danas iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolija.

Demobilizirani borci koji su se ranije danas okupili pred zgradom Parlamenta Federacije BiH povodom sjednice Doma naroda na kojoj bi se trebalo raspravljati o Prijedlogu zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, oko 15 sati su blokirali raskrsnicu na Skenderiji.

Sjednica je u toku, a taj prijedlog još nije došao na dnevni red.

Pored usvajanja predloženog zakona, kojim se propisuje 15 prava, demobilisani borci mirnim protestom su poručili da neće odustati i od ostalih zahtjeva, te se nadaju da će im nakon Predstavničkog doma i Dom naroda svojim odlukama izaći ususret.

Atmosfera je danas pred zgradom Parlamenta Federacije BiH bila vesela. Pjevale su se patriotske pjesme i narodna muzika, a kako izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović, u jednom trenutku borci su i zaigrali kolo.

Demobilisani borci traže jedinstven registar, jedno boračko udruženje i borački dodatak.

Mjesečni novčani dodatak, po tom prijedlogu, imat će veterani stariji od 65 godina koji zajedno s bračnim partnerom nemaju sredstava za izdržavanje, potom borci stariji od 60 godina koji su bili u oružanim snagama najmanje godinu dana, a u evidenciji nezaposlenih su također najmanje godinu, a ni oni zajedno s bračnim partnerom nemaju primanja. 

Protest osigurava policija

Propisano je da žena borac ima pravo na ovaj dodatak ako je starija od 50 godina i ako je u oružanim snagama bila najmanje godinu, koliko i u evidenciji nezaposlenih, te s bračnim partnerom nema sredstava za izdržavanje. 

Također, ovo pravo odnosi se i na demobilisirane branioce starije od 57 godina koji su tri godine bili u borbi, minimalno godinu na birou, a također nemaju sredstava za izdržavanje s bračnim partnerom. 

Foto: Ivan Šebalj/Faktor.ba

Zakonom je propisana i javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava fonda boračko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

U skladu sa sporazumom vlade i boračkih udruženja, ranije je potvrđeno, da se iznos od 315,5 miliona KM neće mijenjati s pozicije resornog ministarstva u narednih pet godina. 

Od toga je 14 miliona KM predviđeno za primjenu predloženog zakona u 2019. godini.

Protest osigurava veći broj policijskih službenika, a saobraćaj je u centru Sarajeva je u potpunosti blokiran. 

Izvor: Agencije