Video: Černobil polako dobija novu kupolu

Ukrajina je 2011. dopustila turističke posjete jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopuštene nivoe (AP)

 

YouTube/VINCI Construction

Ogromni čelični pokrivač u obliku luka polako se postavlja iznad cementom okovanog nuklearnog reaktora u ukrajinskom Černobilu.

Katastrofa koja se desila na njegovom Reaktoru 4 u aprilu 1986. godine odnijela je najmanje 30 života na licu mjesta, dok su hiljade preminule od posljedica u godinama koje su uslijedile.

Nesreća se tada desila na zapadnom dijelu tadašnjeg Sovjetskog Saveza, a zvanična Moskva je dugo vremena skrivala detalje od svijeta.

Tek kada su detektori opasnih čestica u Skandinaviji počeli evidentirati povećane količine radijacije, Kremlj je objavio šta se sve dešavalo tih dana u Černobilu.

„Početak kretanja luka i njegovo postavljanje iznad reaktora 4 iznad nuklearke u Černobilu je početak kraja 30-godišnje borbe sa posljedicama nesreće iz 1986. godine“, kazao je ministar okoliša Ukrajine Ostap Semerak.

Najveći montažni objekt

Reaktor je trenutno zaštićen betonskom kupolom koju su sovjetski spasioci brzo napravili u mjesecima nakon nesreće. Sada postoji opasnost curenja nuklearnog otpada.

Novi pokrov, napravljen od čelika otpornog na koroziju, finansira primarno Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a ukupno košta 1,5 milijardi eura.

Postavljanje bi trebalo biti završeno 29. novembra, na 30. godišnjicu postavljanja originalnog betonskog sarkofaga.

Pokrov, širok 275 metara i visok 108 metara, prevlači se hidrauličnim sistemom i navodi se kako je najveći montažni objekat na kopnu ikada napravljen. Minimalni rok trajanja je 100 godina, a napravljen je od 36.000 tona obrađenog metala.

Izvor: Agencije