Video: Brutalni sirijski rat u rodnom mjestu pobune

 
[Anadolija]

Južni sirijski grad Deraa poznat je kao mjesto odakle su krenuli antirežimski protesti sirijskog naroda, koji su nakon intervencije snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada prerasli u građanski rat, koji i dalje traje.

Grad je već duže od tri godine pod opsadom i stalnim artiljerijskim napadima, a danas je opustošeno i porušeno mjesto, koje ponajbolje govori o golgotama sirijskog rata, javlja agencija Anadolija.

Reporterska ekipa ove agencije bespilotnom letjelicom snimila je devastiranu Derau, u kojoj su stambena naselja, pekare, bolnice i zgrade javne uprave u potpunosti porušene.

Nekad najrazvijeniji i najnaseljeniji kvartovi Arbain, Suveydan i Jordanski put u potpunosti su srušeni i liče na scene iz filmova o apokalipsi.

Neprekidni napadi

Samo je prašnjava i oštećena reklama kafea i marketa “Velid” u centru grada ostala kao trag i svjedok nekad najprometnijeg mjesta u gradu.

Grad je i dalje pod kontrolom snaga sirijske opozicije, a snage odane Assadovom režimu od početka februara izvode neprekidne zračne i artiljerijske napade s ciljem preuzimanja kontrole u gradu.

Više od 70 posto objekata u kvartu Deraa Beled u potpunosti je devastirano, a lokalno stanovništvo izbjeglo je na periferije grada.

Deraa je grad koji se sastoji iz dva dijela: Deraa Mahata, na sjeveru, i Deraa Beleda, na jugu.

Sjeverni dio kontroliraju snage Assadovog režima, a južni, u kojem je smješten centar grada, pod kontrolom je opozicije.

Izvor: Agencije