Video: Borci ISIL-a zabarikadirali se u džamiji u Mosulu

[Facebook / Iraqi Federal Police via Storyful]

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) blokirali su ulice oko velike džamije Al-Nuri u Mosulu, prenose očevici, pripremajući se očito za posljednji otpor u bici za svoje posljednje veliko uporište u Iraku.

Istovremeno su iračke snage objavile snimak na kojem se vidi kako njihovi borci napreduju u borbi protiv ISIL-a.

Deseci boraca ISIL-a utvrdili su u posljednjih 48 sati položaje oko srednjovjekovne džamije, u kojoj je čelnik ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi proglasio tzv. islamski halifat u julu 2014. godine.

Crne zastave te organizacije vijore se na džamiji otkad su borci ISIL-a u ljeto 2014. zauzeli Mosul i velike predjele Sirije i Iraka, prenosi Hina.

Iračke snage nastavile su ove sedmice napredovanje u zapadnom dijelu grada, gdje je gotovo 200.000 zarobljenih civila u velikoj opasnosti.

Uz podršku međunarodne koalicije, koju vode Sjedinjene Američke Države, iračke snage od sredine oktobra vode veliku ofanzivu za zauzimanje Mosula.

Nakon što je u januaru zauzet istočni dio grada, iračke jedinice u februaru su pokrenule napad na zapadni dio Mosula i polako stežu obruč oko starog grada, čije je zauzimanje izuzetno teško.

Zauzimanje Mosula značilo bi kraj iračkog dijela halifata.

U međuvremenu, kurdski borci u Siriji, uz zračnu podršku SAD-a, okružuju snage ISIL-a u Raqqi, glavnom gradu boraca grupe u toj zemlji.

Izvor: Agencije