Video: Borbe u Slavjansku, padaju žrtve

Do pet proruskih pobunjenika je ubijeno u akciji ukrajinske vojske koja ih nastoji istjerati iz Slavjanska na istoku države, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Tijekom borbi, do pet terorista je eliminirano”, navodi se u priopćenju, a prenosi AFP.

Dodaje se da je jedan vojnik povrijeđen u borbi.

Pristalice federalizacije koje kontroliraju Slavjansk isključile su danas mogućnost pregovora sa sigurnosnim strukturama Ukrajine, koje su jutros započele specijalnu operaciju na periferiji tog grada sa oko 130.000 stanovnika na istoku Ukrajine, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

„Nećemo voditi pregovore“, rekao je ‘narodni gradonačelnik’ Vjačeslav Ponomarjov.

Agencija navodi da je u obnovljenoj specijalnoj operaciji kod Slavjanska bilo ubijenih i ranjenih na strani ustanika. Ponomarjov je rekao da je oklopnim transporterima stiglo 150 ukrajinskih komandosa.

„Oni se sada nalaze kod grada, iz čega zaključujemo da se spremaju za napad“, rekao je on.

Ukrinform je ranije javio da su ukrajinske jedinice „potisnule ekstremiste prema centru Slavjanska“ i da su jedinice ukrajinskih snaga sigurnosti opkolili grad, a da specijalne jedinice ne nastupaju u samom gradu u velikoj formaciji, već u manjim grupama.

Slavjansk je, navodi ukrajinska agencija, praktično potpuno blokiran i u grad se može doći jedino sa istoka, odnosno iz pravca Donjecka.

Trupe i tenkovi u Artemivsku

Ukrajinska vojska je uništila i tri kontrolne točke separatista na ulazu u grad.

Proruski aktivisti ranije su potvrdili za AFP da su oni zapalili barikadu, dok su se povlačili kada je jedan helikopter nadlijetao područje Slavjanska, pri čemu se čula i pucnjava.

Jedan aktivist je potvrdio kako je vidio sedam ukrajinskih oklopnih vozila s druge strane barikade.

Nakon što su ukrajinske snage u srijedu zauzele Svetogorsk, jutros su počele grupiranje snaga u Artemivsku i krenule ka Slavjansku, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Navodno je u Artemivsku veliki broj vojnika, ali i tenkova.

 

Izvor: YouTube/Pawel Pieniaze

Prethodno su proruske snage pokušale upasti u vojno skladište u Artemivsku, nedaleko Slavjanska, ali je ukrajinska vojska odbila napad.

Nekoliko osoba ozlijeđeno je u razmjeni vatre, a jedna od njih završila je u bolnici, javio je Čorkalo.

Privremeni ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objavio je Facebooku da je u napadu 70-ak osoba ranjen jedan ukrajinski vojnik te dodao kako nije poznato ima li ranjenih među napadačima.

Avakov je potvrdio i da su proruski prosvjednici napustilil gradsku vijećnicu u Mariupolju, industrijskom gradu na obali Crnog mora, te da je gradonačelnik ponovno u svom uredu.

Prilikom zauzimanja zgrade pet osoba je ozlijeđeno, javlja Čorkalo.

EU: Ukrajina brani suverenitet

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će vojne akcije Ukrajinaca na istoku te države imati posljedice, ne pojasnivši o kakvim posljedicama se radi.

“Ako je Kijev doista počeo koristiti vojsku protiv naroda – to je vrlo ozbiljan zločin protiv vlastitog naroda”, rekao je Putin.

Ukoliko ukrajinske vlasti koriste silu, “to je, naravno, neka vrsta hunte”, dodao je.

Europska unija priopćila je u četvrtak da Vlada Ukrajine ima pravo braniti svoj suverenitet, ali je apelirala na sve strane da se usredotoče na rješavanje krize.

Iz Bruxellesa poručuju da se moraju uložiti napori da bi se primijenio Ženevski sporazum.

“Imamo potpuno povjerenje u Vladu Ukrajine u vezi primjene Ženevskog sporazuma”, rekao je Michael Mann, glasnogovornik europske šefice diplomacije Catherine Ashton.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Priznajemo pravo Ukrajine na legitimne akcije kako bi odbranila svoj suverenitet i teritorijalni integritet”.

Ukrajina i Rusija ranije su pozvale jedna drugu da povuku svoje trupe s međusobne granice.

Dok su ukrajinske vlasti upozorile Moskvu kako strahuje da bi proruske snage mogle iskoristiti blizinu ruske vojske da isprovociraju invaziju, Rusija od Kijeva traži povlačenje trupa s istoka zemlje i obustavu „protuterorističke operacije“.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako bi povlačenje ruskih trupa bilo u skladu s obavezama Rusije iz prošlotjednog ženevskog dogovora o smirivanju krize.

„Ukrajinske trupe su u istočnim regijama samo zato da bi zaštitile građane bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Njihove borbene pripreme su legitimni odgovor na prijetnje ruskih dužnosnika primjenom sile i napadom na ukrajinski teritorijalni integritet“, ističu u Kijevu.

Istovremeno, rusko ministarstvo vanjskih poslova je poručilo kako „Rusija ponovno poziva na hitno smirivanje stanja na jugoistoku Ukrajine, povlačenje ukrajinskih postrojbi i pokretanje istinskog međuukrajinskog dijaloga sa svim regijama i političkim formacijama u zemlji“.

‘Iskrivljavanje’ sporazuma

Rusija je optužila Kijev i SAD da „iskrivljuju“ tekst sporazuma postignutog prošli tjedan u Ženevi u cilju smirivanja ukrajinske krize te da su blagonakloni prema „provokativnim akcijama“ ukrajinskih nacionalista, prenosi AFP.

U sporazumu se poziva, objašnjava Kremlj, na razoružavanje svih nelegalnih vojnih skupina dok „Kijev i Washington, te neke europske zemlje, i dalje samo inzistiraju na potrebi razoružavanja ukrajinskih građana na jugoistoku Ukrajine“, aludirajući na proruske snage.

„Istovremeno zatvaraju oči pred stalnim provokacijama radikalnih desničarskih snaga“, zaključuje ministarstvo u priopćenju.

Ukrajinska vlada objavila je ranije da je uskrsno primirje završeno i da se ponovno pokreće „aktivna faza antiterorističke operacije“ kojom bi se, po riječima zamjenika premijera Vitalija Jareme, „trebale eliminirati naoružane proruske separatističke skupine na istoku zemlje“.

Izvor: Al Jazeera i agencije