Video: Bojkot Izraela zabranjen u New Yorku

Guverner američke savezne države New York je saopćio da na “crnu listu” stavlja sve kompanije i pojedince koje podržavaju Pokret za bojkot, deinvestiranje i sankcije (BDS).

“Ako bojkotirate Izrael, New York će bojkotirati vas”, kazao je guverner Andrew Cuomo.

“Ako preusmjerite prihode od Izraela, New York će preusmjeriti vaše prihode. Ako sankcionirate Izrael, New York će sankcionirati vas”, poručio je guverner Cuomo.

Cuomo je potpisao izvršnu odluku kojom se svim državnim tijelima naređuje da uskrate javne fondove svim kompanijama i grupama koje bojkotiraju izraelske proizvode ili kompanije.

Crna lista

Kompanije i pojedinci će također biti stavljeni na “crnu listu”.

“Naredni korak guvernera Cuoma će biti da natjera Amerikance da svjedoče pred Komitetom za neizraelske aktivnosti Zastupničkog doma”, napisao je na Twitteru korisnik Yousef Munayyer.

“Sloboda govora je oduzeta Njujorčanima. Nije dozvoljeno podržavati univerzalna ljudska prava i međunarodno pravo”, dodala je Kjersti Marie Grinde.

Pokret za bojkot, deinvestiranje i sankcije je osnovan 2005. godine kao način protesta protiv antipalestinskih akcija u Izraelu.

Donekle je zasnovan na južnoafričkom pokretu protiv aparthejda.

“Prije 10 godina je BDS bio ignoriran. Prije pet godina je bio ocrnjen. Danas je napadnut. Pobjeđujemo, čak i u vrijeme kad se pojačava opresija”, napisao je na Twitteru Remi Kanazi.

Izvor: Al Jazeera i AJ+