Video: Boeing testirao leteći automobil

Kompanija Boeing saopćila je da je njen prototip letećeg automobila nakratko lebdio u zraku tokom probnog leta.

Agencija Reuters navodi da je ovo mali, ali značajan korak u nastojanju najveće svjetske kompanije za proizvodnju aviona da napravi preokret u modernom transportu i uslugama isporuka paketa.

Boeingova letjelica duga devet metara, dijelom helikopter, dijelom dron i dijelom avion s fiksnim krilom, podigla se iznad zemlje i lagano sletjela nakon što je manje od minute lebdjela u zraku na aerodromu u Manassasu u Virginiji, saopćila je kompanija.

Ta kompanija takmiči se s dugogodišnjim rivalom, kompanijom Airbus, kao i s mnogim drugim kompanijama u pokušaju da predstavi malu bespilotnu letjelicu sposobnu za vertikalno polijetanje i slijetanje, a ubuduće će testirati i letenje unaprijed, prenosi Tanjug.

Investicije, potaknute skokovima u autonomnoj tehnologiji, kao i frustracije zbog zagušenja puteva, mogle bi promijeniti lice zračne industrije u sljedećoj deceniji, navodi britanska agencija.

“Ovako izgleda revolucija, a to je zahvaljujući autonomiji”, rekao je nakon testiranja John Langford, predsjednik i glavni izvršni operativac Boeingove podružnice Aurora Flight Sciences.

Izvor: Agencije