Oglasi

Video: Boeing i Saab razvijaju napredni avion T-X

Švedska kompanija je saopćila da će primiti 117 miliona dolara do 2022. godine za razvoj EMD-a na novom avionu.

Izvor: [YouTube/Boeing]

Boeing je ugovorio s partnerom Saabom na projektu T-X prvi EMD posao za budući avion, koji će trajati do 2022. godine.

Saab će početi prvu fazu inženjeringa i proizvodnog razvoja - EMD na programu naprednog aviona za osposobljavanja pilota, poznatijeg kao T-X, prenosi Defender.

Švedski proizvođač je saopćio da će primiti 117 miliona dolara do 2022. godine za razvoj EMD-a na novom avionu, koji će zamijeniti Northrop T-38 Talon.

Boeing je ranije dobio inicijalni ugovor vrijedan 813 miliona dolara za prvu fazu inženjeringa i proizvodnog razvoja, u sklopu programa T-X ukupno vrijednog 9,2 milijardi dolara.

Dva prototipa lete kod St Louisa

Ugovor za Saab dolazi nakon što su istekli svi rokovi za žalbe na odluku o odabiru Boeing/Saab.

BTX prototip avion je jednomotorna platforma u verziji dvosjeda s glass kokpitom, po uzoru na onaj u borbenom avionu Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Uključuje elemente iz Boeing F/A-18E/F Super Horneta i Saab Gripena.

Trenutno dva prototipa (BTX1 i BTX2) lete na području St Louis, Missouri, gdje će Boeing proizvoditi sve buduće avione T-X.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.