Video: Bielsa naredio puštanje gola nakon nesportskog vodstva

C
S REUTERS/Ed Sykes

 

Sve do 71. minute, utakmica engleskog Championshipa (drugi rang takmičenja) između Leeds Uniteda i Aston Ville je bila relativno bez većih uzbuđenja. No, kada je sat pokazao 71:20, sve  se to nadoknadilo, ali u mnogome kroz nesportska dešavanja.

Naime, zabilježen je jedan prilično sporan pogodak koji je doveo do koškanja, guranja, galame i isključenja igrača Aston Ville, da bi potom menadžer tima rekao svojim igračima da puste protivniku da postignu pogodak.

Sve je počelo kada se povrijedio Aston Villin Jonathan Kodjia pri pokušaju zaustavljanja protivničkog igrača. Dok je on ležao na tlu, igrači Leedsa su preuzeli loptu i napravili nekoliko brzih dodavanja do strane terena. Villini igrači kao da su smatrali da će protivnici izbaciti loptu kako bi se pružila pomoć njihovom saigraču.

No, lopta je došla do Leedsovog Tylera Robertsa koji ju je proslijedio do Mateusza Klicha koji je vidio priliku za postizanje gola i iskoristio je što je razljutilo igrače Aston Ville koji su smatrali da je to nesportski i počeli grabiti Klicha za dres.

Pripadnici osiguranja su morali ući na teren kako bi razdvajali igrače, da bi potom Villin Anwar El Ghazi dobio crveni karton jer su arbitri procijenili kako je on oborio jednog igrača Leedsa udarcem laktom – ali ponovljeni snimci pokazuju kako je taj igrač odglumio.

Nije obaveza

Engleske kolege podsjećaju kako nije obavezno da tim izbaci loptu zbog povrede protivničkog igrača. Ni sudija ne može natjerati nogometaše na taj potez, osim ako nije povreda glave ili neka teža povreda. Ali se takva odluka protivnika smatra dobrim sportskim duhom.

Čini se kako su igrači Ville bili više ljuti jer je izgledalo da će Leeds zaista izbaciti loptu, a potom je došlo do obrata situacije i postizanja pogotka. Nisu samo igrači bili ljuti zbog primljenog gola, već je došlo i do verbalnog okršaja i menadžera (trenera) timova.

Nakon velike galame, menadžer Leedsa Marcelo Bielsa odlučio se za neuobičajen potez i kazao svojim igračima da puste protivnike da postignu gol. Dok su sa tribina zviždali, Leedsovi igrači su stajali, osim Pontusa Janssona koji je pokušavao odbraniti gol i vikao treneru Bielsi „ovo je smiješno“, dok je Albert Adomah zatresao protivničku mrežu.

„Morali smo vratiti gol. Činjenice su svi vidjeli i mi smo izrazili naše viđenje svega time što smo uradili. Engleski nogomet je poznat po sportskom duhu i ne moram komentirati takve stvari“, rekao je kasnije Bielsa.

Utakmica je završena sa 1:1, da je Leeds zadržao vodstvo imao bi dovoljno bodova da se uključi u borbu za direktan plasman u Premier ligu. To su iskoristili Sheffield United i Norwich koji će od naredne sezone igrati u elitnom rangu engleskog nogometa.

Leedsu preostaje doigravanje za treće mjesto protiv još tri tima od kojih je jedan i Aston Villa, kao i West Bromwich. Za preostalo mjesto bore se Derby, Middlesbrough i Bristol City.

Izvor: Al Jazeera i agencije