Video: Avion promašio pistu u Istanbulu, pa se raspao


[Ustupljeno Al Jazeeri]

U izlijetanju putničkog aviona prilikom slijetanja na međunarodni aerodrom “Sabiha Gokcen” u Istanbulu jedna osoba je poginula, a povrijeđeno ih je najmanje 157, rekao je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Istanbulski guverner Vali Yerlikaya ranije je rekao da je većina povrijeđenih u dobrom stanju.

“Avion Pegasus Airlinesa dolazio je iz pokrajine Izmir na aerodrom u Istanbulu kada se srušio tokom slijetanja”, izjavio je turski ministar saobraćaja i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan, koji je istakao da među 171 putnikom i šest članova posade nema žrtava, prenosi Anadolija.

Ubrzo nakon izlijetanja aviona s piste na mjesto događaja stigli su vatrogasni i medicinski timovi. Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar koji je izbio u avionu.

Turhan je kazao i da su neki od putnika uspjeli samostalno napustiti letjelicu, dok su ostalima pomogli spasilački timovi.

Istakao je i da su zbog nesreće svi avioni koji su trebali sletjeti na aerodrom “Sabiha Gokcen” preusmjereni na novoizgrađeni aerodrom “Istanbul”.

Na televizijskim snimcima vide se polomljen avion, slomljen trup i evakuacija putnika, prenio je Reuters, piše Tanjug. 

AP javlja da se avion polomio na tri dijela i da su putnike evakuirali iz krhotina. Turska televizija NTV javila je da se avion zapalio, ali da je požar brzo ugašen.

Nešto kasnije istanbulski guverner Yerlikaya potvrdio je da su s aerodroma “Sabiha Gokcen” kolima hitne pomoći u obližnje bolnice prevezene 52 osobe.

Tužilaštvo u glavnom gradu Ankari otvorilo je istragu o incidentu, a aerodrom “Sabiha Gokcen” privremeno je zatvoren za saobraćaj.

Izvor: Agencije