Video: Avion ispustio gorivo iznad škola u Los Angelesu

Nedugo nakon polijetanja, avion koji je krenuo za Šangaj imao je probleme sa motorom (Twitter)

Putnički avion koji je imao problema sa motorom ispustio je gorivo iznad nekoliko škola u Los Angelesu prilikom hitnog slijetanja na međunarodni aerodrom. 

Nakon toga, 56-ero djece i odraslih prijavili su iritacije kože i probleme sa disanjem, prenose američki mediji. Međutim, niko nije zadržan u bolnici. 

Gorivo koje je ispušteno iz aviona Delta Airlinesa raspršilo se po dijelovima Los Angelesa udaljenim 21 kilometara od aerodroma LAX i osjetilo u pet osnovnih škola. 

Nedugo nakon polijetanja, avion koji je krenuo za Šangaj imao je “probleme sa motorom zbog čega se letjelica hitno morala vratiti na LAX”. 

Dio uobičajene procedure

“Letjelica je sigurno sletjela nakon što je ispustila gorivo, što je bilo dio uobičajene procedure kako bi se postigla sigurna težina za slijetanje”, navela je aviokompanija u saopćenju. 

Američke avijacijske vlasti navele su da istražuju ovaj slučaj. 

“Postoje specijalne procedure za ispuštanje goriva za letjelice koje dolaze ili odlaze sa velikih američkih aerodroma. Ove procedure zahtijevaju da se gorivo ispusti iznad nenaseljenih područja, obično na velikim visinama kako bi se čestice goriva raspršile prije nego što dođu do tla”, saopćili su. 

Izvor: Agencije