Video: Armenska vojska granatirala grad Terter u Azerbejdžanu

Sedam civila je hospitalizirano, a nanesena je velika šteta civilnoj infrastrukturi, saopćeno je iz pres službe Glavnog tužilaštva Azerbejžana


[Anadolija]

Armenska vojska u srijedu ujutro je granatirala grad Terter u Azerbejdžanu.

Glavno tužilaštvo Azerbejžana je saopćilo za novinsku agenciju Azerbejdžana (AZERTAC) da su armenske vojne jedinice oko 8:00 sati granatirale grad Tartar, nakon čega je sedam civila hospitalizirano, a nanesena je velika šteta civilnoj infrastrukturi, prenosi Fena.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah.

I vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući glavni grad Baku.

Teritorijalni spor od 90-tih godina

Armenija i Azerbejdžan vode teritorijalni spor od 90-tih godina, kada je Nagorno-Karabah, etnički armenska enklava u Azerbejdžanu, proglasio nezavisnost nakon rata, u kojem je poginulo približno 30.000 ljudi.

Nijedna zemlja ne priznaje nezavisnost Nagorno-Karabaha, čak ni Armenija, a međunarodna zajednica ga vidi kao dio Azerbjedžana.

Armenija i Azerbejdžan u utorak su se međusobno optužili za prekogranične napade, a dvije države odbijaju i pritisak međunarodne zajednice da održe mirovne pregovore dok se njihov sukob u regiji Nagorno-Karabah pretvara u rat.

Izvor: Agencije